Luontoretkelle lasten kanssa

”Kangasala yllättää retkeilijän. Luonto on monipuolista ja sopivia kohteita löytyy aivan jokaiselle”, eräopas Suvi Björk kertoo vinkkinsä retkeilyyn erityisesti lasten kanssa.

Eräopas Suvi Björk arvostaa Kangasalla ainutlaatuista luontoa ja retkeilyn helppoutta. Hän kertoi vinkkinsä helppoon ja turvalliseen retkeilyyn erityisesti lasten kanssa Kangasalan matkailulehden haastattelussa 2021.

”Kangasala yllättää retkeilijän. Luonto on monipuolista ja sopivia kohteita löytyy aivan jokaiselle”, kertoo erä- ja luonto-opas, Eräipana-blogin kirjoittaja Suvi Björk. Hän asuu Tampereella, Kangasalan rajalla ja tuntee kokemuksesta paikkakunnan retkeilymaastot, reitit ja laavut.

Blogissaan Björk kirjoittaa perheensä retkeilyharrastuksesta ja antaa käytännönläheisiä vinkkejä luonnossa liikkumiseen erityisesti lasten kanssa. Kangasalla hän retkeilee viikoittain.

”Kangasalan luonnossa parasta ovat upea jääkauden muodostama harjukokonaisuus, järvet ja lammet sekä erilaiset metsätyypit, joiden myötä eläin- ja kasvilajien kirjo on laaja”, hän kertoo.

Viime vuosina Kangasalla on satsattu luontokohteisiin. Esimerkiksi Kaarinanpolun vaellus- ja retkeilyreitistö on 60 kilometriä pitkä ja valittavissa on monta lyhyempää osaa päiväretkeilyyn.

”Kaarinanpolku kannattaa ottaa haltuun yöpymällä jollakin sen hienoista laavuista. Itse tykkään kiertää Joutsenenpesän eli Kaarinanpolun pohjoispäässä oleva silmukan, jonka lähellä on Norojärven laavu”, Björk sanoo.

Kokeneelle retkeilijälle Björk suosittelee Kangasalan ja Pälkäneen alueille levittäytyvän Laipanmaan retkeily- ja vaellusreittejä. Pidempi matka muodostuu myös yhdistämällä Kaarinanpolun ja Lempäälässä sijaitsevan Birgitan polun reitistöt.

Erityisesti laavut saavat Björkiltä kiitosta. Niitä on Kangasalla kaikkiaan yhdeksän, ja Laipanmaassa viisi lisää. Laavut on rakennettu erilaisiin maastoihin ja joihinkin pääsee myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla.

“Mustijärven, Kirkkojärven ja Lapinsaaren laavuilla pysäköinti on lähellä. Kirkkojärven luontopolku on osittain esteetön ja reitillä pääsee liikkumaan sulan maan aikaan pyörätuolilla. Lintutornista sopii bongailla tunnetun lintujärven asukkaita”, Suvi Björk kertoo.

Luonnossa liikkumisen kynnys on Kangasalla muutenkin matalalla. Luontokohteet sijaitsevat lähellä muita nähtävyyksiä, palveluita ja aktiviteetteja.

”Vehoniemen luontopolun kupeessa on automuseo, Kirkkojärvellä on frisbeegolf ja kauppa lähellä. Vehoniemen laavulta on lyhyt matka Saarikyliin, jossa pääsee retkiluistelemaan, melomaan ja kahville”, Björk mainitsee.

”Oma lukunsa ovat näkötornit Kirkkoharjulla ja Haralanharjulla. Niihin voi kiivetä retkeilyn lomassa ihailemaan upeita maisemia.”

Rohkeasti retkelle lasten kanssa

Suvi Björk aloitti bloginsa kirjoittamisen reilut neljä vuotta sitten, kun perheeseen oli tulossa lapsi. Tuolloin tietoa vauvan kanssa retkeilystä oli niukasti saatavilla ja hän mietti, kuinka jatkaa rakasta harrastustaan uuden perheenjäsenen kanssa.

”Sitten tajusin, että lapset ovat kautta aikojen kulkeneet mukana maatalon töissä ja metsällä. Päätin kokeilla, kuinka meillä sujuu, ja omien kokemusten jakaminen blogissa tuntuikin hyvin luontevalta”, Suvi Björk kertoo nauraen.

”Ja niin siinä kävi, että lapseni vietti ensimmäisen telttayönsä kuuden kuukauden ikäisenä.”

Motivointi ja rauhallisuus auttavat pitkälle

Nyt blogin päätähti on jo neljävuotias, ja retkeily perheelle tärkeää yhdessäoloa. Lapsen kasvaessa harrastus on muuttunut.

”Isomman lapsen kanssa suunnittelun tärkeys korostuu, sillä hän ei enää viihdy rinkassa. Mutta motivointi ja rauhallisuus auttavat pitkälle.”

Suvi Björk kokee, että Kangasalan luontokohteet sopivat retkeilyyn aivan vauvaikäisestä lähtien.

”Laavut on sijoiteltu siten, että myös lasten kanssa voi kiertää niiden lähimaastoa ja havainnoida luontoa”, hän iloitsee.

”Esimerkiksi Lapinsaareen laavu sopii pienille, sillä saari itsessään on mukavan kompakti tutkimuskohde. Vehoniemen laavu sijaitsee isolla hiekkakuopalla ja talvisin siellä saa hyvät vauhdit pulkkamäkeen”, Björk vinkkaa.

Suvi Björk liputtaa rennon retkeilyn puolesta ja kannustaa perheitä liikkumaan yhdessä luonnossa kokeilevalla asenteella.

”Turha suorittaminen kannattaa unohtaa. Kaikille on varmasti olemassa sopiva tapa retkeilyyn, joten turha suorittaminen kannattaa unohtaa.”

Lapsiretkeilijän kolme suosikkia

Personkolon laavu on rauhallinen ja ympäröivän kangasmetsän maasto kaunis.

Jääkauden muodostama, Pohjoismaisen suurin suppa, Punamultalukko, sijaitsee lähellä Vehoniemen laavua.

Pohtiolammella pääsee tarkkailemaan kalasääksiä ja onkimaan lohia. Mainio kohde taaperoikäiselle, sillä pihalla on keinu sekä liukumäki ja Sarsan muinaispolun jaksaa pienikin kulkea.

Vinkit retkeilyyn lapsen kanssa

1. Harjoittele kotona

Telttailua ja retkiruokailua voi harjoitella vaikka takapihalla. Pakka rinkka ja kokeile, paljonko se painaa.

2. Tutustu varusteisiin

Kun osaat käyttää trangiaa ja kaasukeitintä sujuvasti, vältyt hermojen menetykseltä retkellä. Otsalamppu on tärkeä pimeän aikaan ja pulkka helpottaa liikkumista talvella.

3. Muista vaihtovaatteet

Valitse vaihtovaatteet vuodenajan mukaan, lisälämmikettä on hyvä olla aina mukana.

4. Valitse reitti ennakkoon

Retkeilijän ikä, kunto ja taidot kannattaa huomioida reitin valinnassa. Luontopolku voi olla lyhyt, mutta maasto haasteellista nousujen vuoksi.

5. Suunnittele retkieväät huolella

Varaa aina mukaan juotavaa ja pientä välipalaa. Vauvan tuttipullo ja sose lämpenevät näppärästi kaasukeittimellä vesihauteessa.

6. Varmista turvallisuus

Pakkaa mukaan ensiapupakkaus, lataa 112-sovellus puhelimeen ja kertaa, kuinka toimia hätätilanteessa. Jos lähdet pidemmälle retkelle, ota mukaan puhelimen varavirta ja kerro suunnitelmistasi läheisille.

7. Retkeile vastuullisesti

Kunnioita luontoa ja muita luonnossa liikkujia, ja opeta jokamiehenoikeudet myös lapsille. Älä roskaa ja tee tuli vain nuotiopaikalle.

8. Huomioi pikkuretkeilijä

Pakatkaa suurennuslasi mukaan ja tutkikaa yhdessä luonnon ihmeitä. Oman vaellussauvan etsiminen on hauskaa ja kiikareilla voi tutkailla lintuja.


Tutustu Kangasalan retkeilykohteisiin kattavalla Retkellä Kangasalla -sivustolla:

visitkangasala.fi/retkella


Artikkeli on julkaistu Visit Kangasalan Matkailuoppaassa 2021.

Teksti: Laura Pekkala, kuvat: Tiia Ennala

Suvi Björkin haastattelu Matkailuopasta 2021 varten. Kuva: Tiia Ennala
Haastattelun kuvat Suvi Björkistä on otettu Lapinsaaren laavulla.