Keskustan ulkoilureitit

Aina ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen luontoon ja retkitunnelmaan. Kangasalan keskustasta lähtee kaksi retkeilyreittiä, Kirkkoharjun ulkoilureitti ja Kirkkojärven kulttuuri- ja…

Aina ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen luontoon ja retkitunnelmaan. Kangasalan keskustasta lähtee kaksi retkeilyreittiä, Kirkkoharjun ulkoilureitti ja Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku, jotka tarjoavat mahdollisuuden ulkoiluun monipuolisessa maastossa ja hienoissa harju- ja järvimaisemissa. Keskustaan on helppo saapua julkisilla kulkuvälineillä.

Ulkoilureitit kannattaa kokea kaikkina vuoden aikoina. Ne sopivat niin lapsiperheille kuin treenaajillekin. Valitse vain omaan tilanteeseesi sopiva suoritustaso; hiljalleen maisemia ihaillen tai sykettä kohottaen.

Sorolan kuntoportaat Kangasalla
Sorolan kuntoportaat tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Sorolamportaat

Kirkkoharjun monipuolinen maisemareitti

Kirkkoharjun ulkoilureitin voit kulkea jalkaisin tai maastopyörällä. Valaistu reitti Kirkkoharjun näkötornilta Kyötikkälän kautta haarautuu Vatialantien jälkeen kahtia. Toinen haara johtaa Vatialan koululle ja toinen haara kulkee Tampereen rajalle saakka yhtyen siellä Tampereen ulkoilureittiverkostoon. Voit siis halutessasi pidentää lenkkiä naapurikaupungin puolelle asti. Reitin varrelta, Harjunsalon ulkokuntoilupisteelä, löytyy kuntoiluvälineitä. Kirkkoharjulta avautuvat kauniit maisemat useaan ilmansuuntaan: Vesijärvelle ja Sorolan kartanolle, Kuohunharjulle ja Kirkkojärven yli Roineelle. 

Yksi harjumaisemareitin kohokohdista on uunituoreet Sorolamportaat. Kuntoportaissa on yli 300 askelmaa ja maisemia voi ihailla niin välitasanteilta kuin huipulta. Sorolamportaiden aukiolta löytyy nuotiopaikka, jossa voit nauttia eväät nuotion lämmön ääressä. Kangasalan keskustan ulkoilureitit, Sorolamportaat
Kuntoportaat Sorolassa ovat suosittu kuntoilukohde Kirkkoharjulla

Kirkkoharjun näkötorni on rakennettu vuonna 1931 ja se edustaa funktionalismin tyylisuuntaa. Näkötornilla on parhaillaan menossa kahvilan rakennustyömaa. 

Lue lisää Kirkkoharjun ulkoilureitistä, katso kartta ja pysäköintimahdollisuudet täältä.

Jos maastopyöräily on lähellä sydäntäsi, katso Kangasalan pyöräreitit täältä.


Sorolan kuntoportaiden aukiolla on nuotiopaikka
Sorolan kuntoportaiden aukiolla on retkeilijöille nuotipaikka

Kirkkojärven kulttuuri -ja luontopolku

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku kulkee Kirkkojärven rantapoluilla ja pitkospuilla, Liuksialan kultturimaisemissa ja keskustan kävelyteillä. Osa reitistä on esteetön, joten ulkoilemaan luontopolulle voi lähteä myös lastenvaunujen kanssa. Matkan pituus on noin 10,5 kilometriä, mutta reittiä voi kulkea myös lyhyemmän matkan. 

Järven rannassa on lintutorni ja rakennettuja katselupaikkoja, joihin voi pysähtyä tutkimaan ja ihastelemaan alueen runsasta lintukantaa. Alue on määritelty kansainvälisesti arvokkaaksi kosteikko- ja linnustoalueeksi. 

Kirkkojärven kulttuuri- ja luonopolku
Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku on osiltaan esteetön, joten pyörällä ja vaunuilla pääsee myös luontopolulle

Paras paikka evästauolle on Ranta-Koiviston laavu joka sijaitsee reitin varrella. Lähellä laavua on pysäköintipaikkoja, joten reitin voit aloittaa myös sieltä.

Pelto- ja järvimaisemien lisäksi reitillä voi ihailla Liuksialan kartanon yli kilometrin mittaista koivukujaa.

Lue lisää Kirkkojärven luontopolusta, katso kartta ja pysäköintimahdollisuudet täältä.

Maastopyöräily Kangasalla
Kirkkoharjulla on monipuolinen maasto, jossa voi ulkoilla niin kävellen, suunnistaen, hiihtäen, vaunujen kanssa, pyöräillen tai vaikka maastojuosten