Koko perheen kevätretki Kirkkojärven rantaan

Luontoretkeily voi olla kevyttä ja helppoa. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan koko perheelle sopivaan retkikohteeseen: Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolulle, joka johtaa Ranta-Koiviston laavulle.

Lumen sulaessa ja kevätauringon lämmittäessä on virkistävää ulkoilla. Kevään sarastaessa luonnon heräämistä on kiehtovaa seurata; linnut palaavat pesimispaikoilleen tutuille seuduille, puista alkaa pilkistämään versoja ja luonnon äänet rauhoittavat ajatuksia auringon lämmittäessä kasvoilla. 

Luontoretkeily voi olla kevyttä ja helppoa. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan koko perheelle sopivaan retkikohteeseen: Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolulle, joka johtaa Ranta-Koiviston laavulle. Tämä retki on varma hitti pääsiäiseen tai keväiseen viikonloppuun! 

Kirkkojärven luontopolku, kuva: Tiia Ennala
Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku on osan matkaa esteetön

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Kangasalan keskustan tuntumassa sijaitseva Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku sopii retkeily- ja ulkoilukohteeksi niin lapsiperheille kuin aktiivisille liikkujillekin.

Reitti kulkee Kirkkojärven rantapoluilla ja pitkospuilla, Liuksialan kultturimaisemissa ja keskustan kävelyteillä. Osa reitistä on esteetön, joten ulkoilemaan voi lähteä vaikka lastenvaunujen kanssa. Pitkospuilta ja poluilta saattaa löytyä vielä lunta, joten varauduthan siihen jos liikut pyörillä.

Reitin varrelta löytyy lintutorni ja rakennettuja katselupaikkoja, joihin voi pysähtyä bongailemaan lintujen muuttopuuhia. Alue on kansainvälisesti arvokas kosteikko- ja linnustoalue, joten lintukanta on runsas.

Ranta-Koiviston laavu, kuva: Tiia Ennala
Ranta-Koiviston laavulla on evästauolla hauskaa

Ranta-Koiviston laavu

Paras paikka evästauolle on Ranta-Koiviston laavu, joka sijaitsee reitin varrella. Mikäs sen parempaa kuin nuotion ääressä nautittu välipala! Laavulle toimitetaan puita ilmoitusten mukaan. Suuren käyttöasteen vuoksi puut saattavat olla hetkellisesti loppu.

Kirkkojärven luontopolku, kuva: Tiia Ennala
Kirkkojärven luontopolta löytyy paljon tutkittavaa, kuten siltoja, puroja, lintuja

Reitin pituus

Matkaa keskustasta luontopolkua pitkin laavulle on vajaa 2km. Jos haluat pidentää reittiä, jatka laavulta matkaasi pitkospuita pitkin kohti Liuksialaa. Pelto- ja järvimaisemien lisäksi reitillä voi ihailla Liuksialan kartanon yli kilometrin mittaista koivukujaa. Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku kulkee kokonaan Kirkkojärven ympäri, pituutta koko reitillä on 10,5km. 

Kirkkojärven luontopolku, kuva: Tiia Ennala
Välillä polulta kannattaa poiketa tutkimaan ympäristöä

Muistilista lapsiperheen retkelle

  • eväät ja juotavaa taukoja varten
  • kiikarit lintubongaukseen
  • kamera: talleta retkesi, ikuista retkiseurueesi tai kuvaa lintuja
  • menopeli: polkupyörä, lastenvaunut, kantoreppu, nastakengät, pulkka vai jotain ihan muuta?
  • tulenteko välineet (ja puita)
  • lämmintä vaatetta / kuravaatteet
  • pääsiäisvinkki: pääsiäisretkelle voit varata suklaamunat lapsille ja vaikka piilottaa ne ympäristöön
  • roskapussi: älä jätä luontoon roskia!
Ranta-Koiviston laavu, kuva: Tiia Ennala
Vilttiin on mukava käpertyä tauolla

Saapuminen

Julkisilla kulkuvälineillä:

Jää pois Kangasalan keskustan linja-autoasemalla ja aloita reitti kävelemällä Finnentietä pitkin kohti Pikkolan koulua (noin 600m). Kerrostaloasutuksen jälkeen käänny vasemmalle johtavalle polulle kohti Lahdentietä. Lahden tien alitse menee alikulkutunneli, jonka jälkeen olet saapunut polulle Kirkkojärven rantaan. 

Autolla:

Voit jättää auton esimerkiksi Ellintielle tai keskustan torin parkkipaikalle ilmaiseksi (huomioithan pysäköinnin aikarajan). 

Jos haluat aloittaa matkan Ranta-Koiviston laavun luota (täällä päässä ei ole pysäköinnille aikarajoitusta), aja Atrakujan päähän. Kadun päässä on parkkipaikka ja opasteet laavulle. 

Katso kartasta tarkempi reitti täältä. 

Ranta-Koiviston laavu, kuva: Tiia Ennala
Hauskoja hetkiä ulkoilun parissa!

Ota kuva retkeltäsi ja jaa se somessa käyttämällä hästägiä #visitkangasala tai merkitsemällä @visitkangasala kuvaan! Jaamme mielellämme somessa kuvia Kangasalta.