Kaksi henkilöä istumassa ja nojaamassa vanhan rakennuksen seinään kesällä

Mahdollisuuksien maaseutu Kangasalla

Kangasala on vilkas ja kasvava kaupunki vain 20 minuutin päässä Tampereelta. Mutta samaan aikaan Kangasalta löytyy elävää maaseutua, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia kesäpäivän viettoon. Katso tästä vinkit ihanalle maaseutumatkalle!

Raudanmaan kylällä ilahduttavat eläimet ja ihanat kahvilat

Raudanmaan kylä sijaitsee Längelmäveden ja Vesijärven välissä, keskellä Kangasalan elävää maaseutua. Aktiivisten ja idearikkaiden asukkaiden kylässä yhdessä tekemisellä ja kehittämisellä on jo vuosisatojen perinteet. Kylän sydämenä toimii kyläläisten ostama lakkautettu kyläkoulu, joka tarjoaa monenlaisia palveluita, kuten lasteneläinpihan, kahvilan, kokouspalveluita ja tapahtumia sekä asukkaille että matkailijoille.

Kahvila Mäyrä palvelee kylätalossa monipuolisella tarjonnalla aina lounaskeitosta grilliherkkuihin ja maakunnan parhaisiin munkkeihin. Kahvila on avoinna kesäkuukausina tiistaista lauantaihin, ja ympäri vuoden perjantaisin ja lauantaisin.

Kylätalon tiloissa toimivilta yrittäjiltä on varattavissa aikoja hyvinvointipalveluihin, kuten urheiluhierontaan, kalevalaiseen jäsenkorjaukseen tai jalkahoitoon. Voit myös vuokrata juhla-, neuvottelu- ja liikuntatiloja tai vaikka etätyöpisteen päiväksi.

Pihasta löytyy lapsille leikkialue ja Kautialan uimarannalle on matkaa 500 metriä.

Kylätalon yhteydessä toimivalla Lastenmaatila Pikkupihalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Eläinpihalla asustavat monet tutut ja vähän harvinaisemmatkin eläinystävät, kuten amerikan miniatyyrihevoset, afrikan kääpiövuohet, välimeren miniatyyriaasit sekä laamat ja alpakat. Tapaamaan ja eläinten niin halutessa rapsuttelemaan pääset myös pupuja, marsuja ja kesäaikaan kanoja sekä ankkoja.

Eläinten hoitotoimiin pääsee mukaan ohjatulla Pikkupiha-kierroksella ja ajan voi varata niin ponien kauneussalonkiin, kuin poniagilityynkin. Pikkupihalla on mahdollista pitää myös omat eläinsynttärit.

Lastenmaatilalle ovat tervetulleita myös kävijät, joille eläinkontaktien hankkiminen sairaudesta tai vammasta johtuen voi muuten olla haastavaa. Pikkupihan eläimet ovat tottuneet ihmisiin ja toimimaan apuna kuntoutuksessa.

Naapurikylästä löydät idyllisen Villa Ponsan kahvilan, josta voi ostaa perinteisten kahvilaherkkujen lisäksi paikallista hunajaa sekä muita ihania käsitöitä. Kahvilan yhteydessä mahdollisuus myös majoittua glamping-teltassa!

Aholaidan Lammastila tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden viettää aikaa lampaiden parissa kauniissa Vesijärven Palosaaren maisemissa. Lampaat laiduntavat tilan 38 hehtaarin laitumella, jossa on suuri perinnebiotooppialue. Lammaspaimenlomalla huolehdit lampaista ja saat vastalahjaksi villaterapiaa. Lampaat ovat tottuneet ihmiskontaktiin ja osa niistä on erittäin kesyjä, antaen sinulle mahdollisuuden rapsutella ja halata niitä. Lammaspaimenloma kestää viisi päivää, jonka aikana saat uppoutua täysin luonnon rauhaan ja lampaiden seuraan.

Aholaidan tilapuodista mukaan tarttuu tilan tuotteita, kuten pehmeitä villalankoja, lampaantaljoja, luomukaritsan ja -lampaan lihaa sekä paljon muuta.

Ainutlaatuiset työhyvinvointi- ja polttaripäivät maaseudun rauhassa tarjoaa Ponsassa toimiva tila Onnelan eläimet. Miltä kuulostaisi hevosten taluttaminen upeassa suojellussa metsässä?


45h45h45

Haaviston luomutila ja Heikin Leivän kahvila sijaitsevat Saarikylien satumaisemissa

Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin Saarikylien satumaisiin maisemiin! Haaviston Luomutilalla toimii artesaanileipomo Heikin leipä, jossa pääset maistamaan Suomen vanhimpaan juureen leivottua ruisleipää. Talvella kelien salliessa myös retkiluistelurata ja luistinvuokrausta. Kesällä järjestetään suosittu Kesätori, ja tarjolla on myös maatilamajoitusta, kanoottivuokrausta, vintagekirppis sekä kesägalleria.

Vilpeilän kylätalo on kylän sydän

Vilpeilän vanha kyläkoulu on nyt koko kylän sydän, kylätalo, jonne vieraat ovat lämpimästi tervetulleita. Koulun tiloissa toimiva kesäkahvila tarjoilee herkullisia Vilpeilän vohveleita, jotka ovat muodostuneet jo suosituksi klassikoksi.

Kylätalossa ja sen ympärillä tapahtuu ympäri vuoden monenlaista aktiviteettia ja tapahtumaa, konserteista kesäteatteriin, harrasteajoneuvokokoontumisista piknik-konsertteihin. Vilpeilän lähes 100-vuotias kyläsauna on säilytetty mahdollisimman alkuperäisessä asussa, ja tarjoaa rentouttavat löylyt keskellä maaseutuidylliä.

Kannattaa käydä myös lähistöllä sijaitsevassa Pakkalan kylä, jossa jäätelöt saa ostettua Pakkalan kyläkaupasta.

Raikku rokkaa ja rakastaa

Raikun kylä on erityisen tunnettu Raikku Rokkaa ja Rakastaa festivaalista. Ainutlaatuinen country rock -festivaali järjestetään Kangasalan Raikussa pe–la 16.– 17.8.2024. Festivaalialue sijaitsee Peltolan tilan pihapiirissä, hämäläisessä maalaismaisemassa Raikunjärven rannalla. R3-festivaali on kasvanut vuosien varrella yhdeksi kotimaan merkittävimmistä country rock -tapahtumista.

Tapahtuma oli aluksi Peltolan tilan isännän Riku-Sippo Uotilan oman bändin kaveripiirille soitettu treenikeikka. Pian sana alkoi kuitenkin levitä ja pihamaalle saapui väkeä vuosi vuodelta enemmän. Nyt tapahtuma on noin kolmen tuhannen vieraan ammattimaisesti järjestetty festivaaliviikonloppu elokuussa auringonkukkien aikaan. R3-festivaalin tunnelma syntyy paitsi hyvästä musiikista mutta myös kaikesta muusta sen ympärillä: hyvästä ruuasta ja juomasta sekä erilaisista viihtyisistä tiloista, joissa voi viettää aikaa tapahtumassa.

Yleisöä festivaaleilla ulkona

Lisää vinkkejä maaseutukierrokselle löytyy Lakeland Villages -matkailualueen sivuilta!