Mobilia 2022

Auton ja tien museo Mobilia on auto- ja tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa läpi vuoden koko perheelle….

Auton ja tien museo Mobilia on auto- ja tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa läpi vuoden koko perheelle. Mobilian elämyspalveluihin kuuluvat vuosittain vaihtuvat näyttelyt, museokaupan palvelut, kokous- ja juhlapalvelut, oheisohjelmat sekä tapahtumat.

Mobiliasta löytyy niin pysyviä kuin vaihtuvia näyttelyitä. Kurkkaa ne alta ja tule Mobiliaan kokemaan teiden ja autojen huumaa!

Mobilian pysyvät näyttelyt


Kertomuksia teistä

Kertomuksia teistä on Mobilian uusi pysyvä näyttely, joka kertoo suomalaisen tien ja tiellä kulkemisen tarinaa. Näyttely kulkee ja kasvaa ajassa ja luo sillan oivalluksille teiden ja tiellä kulkemisen merkityksistä. Näyttely kuvaa suomalaisten teiden kehitystä poluista moottoriteiksi. Elämyksellinen näyttely vie museovieraan kirjaimellisesti kulkemaan tieliikennehistorian polulle.

Rallimuseo

Rallimuseo pitää sisällään laajan katsauksen ralliautoilun historiaan. Keväällä 2020 uudistetussa näyttelyssä pääset tutustumaan omatoimisesti tai opastettuna Flying Finnseihin, ikonisiin ralliautoihin sekä Jyväskylän MM-rallin 70-vuotiseen historiaan ja siihen liittyviin värikkäisiin vaiheisiin.

Mobilian klassikot

Mobilian Gallerian lasiseinäisessä näyttelytilassa yleisö pääsee ihailemaan klassikkoajoneuvoja. Esillä on kolmisenkymmentä erilaista menopeliä, joiden joukossa on niin maailmanluokan harvinaisuuksia, kuten Mercedes-Benz Waxenberger, kuin tavallisempia aikansa klassikoita.

Tarinoita siirtotyömailta ulkonäyttely

Tarinoita siirtotyömailta -näyttelykokonaisuus on Mobilian alueella sijaitseva ulkoilmamuseo. Näyttelyyn kuuluvat siirtotyömaaparakit siirrettiin Tiehallinnon Savo-Karjalan ja Turun tiepiireistä Mobiliaan kesällä 2003, ja niistä muodostettu kokonaisuus avattiin kesällä 2004.

Mobilia Sega Rally

Mobilian vaihtuvat näyttelyt


Suomi liikkeelle 1920-luvulla

Suomi liikkeelle 1920-luvulla näyttelyssä on esillä aikakauden ajoneuvoja yleisimmistä liikennevälineistä harvinaisempiin yksilöihin. Näyttelyssä saamme myös kuulla herrasmiesautoilijan neuvoja auton ohjastajille, linja-autolla matkustamisesta ja naisautoilijan kokemuksia.

Bella Bella

Bella Bella on Mobilian Galleriaan suunniteltu pienoisnäyttely, joka esittelee kymmenen hyvin erilaista näkemystä tyylikkäästä italialaisesta ajoneuvosta. Maan ajoneuvoteollisuus on aina ollut omaleimaista ja monipuolista, joten Bella Bellassa on esillä edustava kattaus sympaattisista perheautoista kuumaverisiin urheiluautoihin.

Tie vie

Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon kiehtovassa valokuvanäyttelyssä tutustutaan Suomen kaikkiin 22 museotiehen. Valokuvat tekevät kunniaa teiden historialle ja nykyisyydelle, ja näyttelyssä myös museoteiden varsilla asuvat tai liikkuvat ihmiset pääsevät kertomaan siitä, mitä tiet heille merkitsevät.