Pohtiolampi on lintuharrastajan keidas

Tiesitkö että Kangasalla sijaitsee lintubongareiden unelmakohde, Pohtiolammen sääksikeskus? Sen lintutorneista ja piilokojuista katsellaan lintuja ja napataan kameralla upeita otoksia kalastavista sääksistä.

Pohtiolammen sääksi- ja luontokeskus tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön sääksien ja muiden lintujen katseluun ja valokuvaukseen. Lintuharrastajien suosikkikohteeksi 20 vuoden aikana kehittynyt keskus houkuttelee harrastajia niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Alueen erikoisuutena ovat vuokrattavat piilokojut, joissa voi ottaa upeita valokuvia sääksien saalistussyöksyistä. Pohtiolammelta löytyy myös kahvila-ravintola sekä monenlaista luontoaiheista tekemistä lapsille. Lintuharrastajien kohtaamispaikassa aika kuluu kuin siivillä.

Pohtiolammen sääksikeskus perustettiin aikoinaan petolintujen suojeluun keskittyneen Sääksisäätiön toimesta. Pohtiolammella toimii myös Jouko Alhaisen Taigabird Oy luontomatkailuyritys.

Lintujen katseluun tarjolla erilaisia vaihtoehtoja 

Lintubongaukseen ja -valokuvaukseen on tarjolla yleisötorni ja kosteikkotorni sekä erilaisia vuokrattavia piilokojuja. Yleisötorni ja kosteikkotorni ovat esteettömiä.

Vuokrattavat piilokojut ovat suosittuja, joten niihin kannattaa tehdä varaus ajoissa täältä. Voit myös varata majoituspaikan Pohtiolammen majoitustiloista.

Lohiongintaa, perhospuisto, minigolfia ja monenlaista puuhaa niin lapsille kuin aikuisille 

Sääksikeskuksen piha-alueella voi harrastaa mm. kirjolohen ongintaa ja pelata minigolfia. Alueella on leikkipiha sekä kesäisin eläimiä kuten kukkoja ja kaneja. 

Lintujen lisäksi löytyy muutakin tutkittavaa; voit tavata alueen perhospuistossa esiintyvän harvinaisen haapaperhosen tai lähteä tutkimaan Sarsan muinaismuistoaluetta, jossa kulkee “Muinainen mobiilipolku”-Action Track rata. Applikaation voit ladata qr-koodilla Pohtiolampikeskuksessa. 

Tapahtumia 2023 

Su 9.4. klo 10–14 Suuri Pönttöhuutokauppa. Huutokauppa alkaa klo 12. Ennen huutokauppaa Pohtiolammen esittelyä ja tutustuminen huutokaupattaviin pönttöihin ja niissä pesiviin lintuihin.
Huutokaupan tuotto käytetään lintujensuojeluun. 

La 6.5. klo 05–13 Tornien taisto. BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kisa. Joukkueet eri puolilla maata pyrkivät havaitsemaan lintutorneista päivän aikana mahdollisimman monta lintulajia. 

La 6.5. Sääksikeskuksen tiloissa avataan valokuvanäyttely, jossa esitellään Kangasalan luontokohteita, niiden erityispiirteitä ja saavutettavuutta eri kulkuvälinein. 

Pe 23.6. klo 22.30 Juhannusaaton juhannuskokko (sään salliessa). Pidennetty aukioloaika 24.00 saakka. 

La 1.7. Kurkikuiskaaja Jouko Alhaisen juhlanäyttely aukeaa. Näyttely kertoo hänen työstään kurkien parissa sekä hänen tekemisistään luonnon ja ympäristön hyväksi. 

Aukioloajat 

Sääksikeskus on avoinna kävijöille huhtikuusta syyskuuhun, jolloin myös sääkset ovat paikalla. Ensimmäiset luontovalokuvaajat saapuvat paikalle huhtikuussa sääksien ilmestyttyä paikalle.  

Kahvila- ja ruokailupalvelut avataan toukokuussa. Tarkemmat tiedot löydät kohteen verkkosivuilta ja Facebook-sivulta. 

Esteettömyys 

Yleisö-ja kosteikkotorni sekä päärakennus ovat esteettömiä.  

Kohteessa on myös inva-wc.

Yhteystiedot 

Sääksikeskus – Osprey Center  
Pohtiolammentie 64 
32670 Kangasala 

alhainen.jouko@gmail.com

+358 40 528 3030