Mies ja nainen pyöräilemässä maalla järven siintäessä horisontissa kesällä.

Polkaise matkaan Järvien reitille

Pyöräillen pääset kokemaan alueen moninaisen luonnon elävästi. Harjut ja järvet ovat oleellinen osa Kangasalan maisemakuvaa. Huikeat näköalat harjuilla takaavat unohtumattoman eväshetken pyöräilyn lomassa.

Kangasala on osa peräti kahta eri Järvien reitit – pyöräilyreittiä, joissa molemmissa poljetaan tunnetun järven ympäri. Roine-reitti on tehty yhdessä Pälkäneen ja Valkeakosken kanssa, Längelmä-reitillä taas poljetaan Oriveden kautta. Reiteillä pääset ihailemaan henkeäsalpaavaa järvi- ja harjumaisemaa, josta inspiraationsa on saanut Topeliuskin.

Roineen reitti

  • Pituus 83 km.
  • Matkasuositus 1-2 päivää.

Reitin varrella pääset tutustumaan Kangasalan kauniisiin järvimaisemiin esimerkiksi Kangasalan satamassa, joka sijaitsee auton ja tien museo Mobilian alueella. Vehoniemen Automuseolla pääset nauttimaan maankuulut munkkikahvit upeissa harjumaisemissa. Lähellä ovat myös Kaivannon keidas ja Vehoniemen Alamajan Kartanokahvila joissa voit nauttia pöydän antimista järvien äärellä.

Kulttuurielämyksiin reitillä pääset tutustumaan Kangasalan keskustassa sijaitsevassa Kangasala- talossa. Rakennus on saanut inspiraationsa paikkakunnan jääkautisesta harjumaisemista. Kangasala-talossa on Kangasala-sali mm. musiikkikonsertteihin ja teatteriesityksiin, Kimmo Pyykkö- taidemuseo, K-Kino elokuvateatteri ja Kulttuuriravintola Jalmari.

Kangasalan keskustassa pääset ruokailemaan ravintoloihin, jossa tarjolla useita vaihtoehtoja oman maun mukaan. Ravintola Paakari on tunnettu ranskalaistyylisestä ruoastaan, jota tullaan nauttimaan pidemmänkin matkan takaa. Trattooria Pazzi on italialaistyylinen ravintola pienellä ripauksella skandinaavisuutta. Pepper Bar & Restaurant on moneen makuun sopiva ravintola, jossa tarjolla mm. burgereita, siipiä ja muita liharuokia.

Nyt kannattaa lähteä tutkimaan kuvankaunista Roineen reittiä järvi- ja harjumaisemissa!

Linkki reittikarttaan tästä

Längelmä reitti

  • Pituus: Vesijärven kierros, 63 km, koko kierros, 99 km
  • Matkasuositus 1-2 päivää.

Pirkanmaan maakuntajärveksi valittu Längelmävesi sijaitsee Pirkanmaan sydämessä, Oriveden ja Kangasalan kansallismaisemissa. ”Kas Längelmävesi tuolla, vöin hopeisin hohtelee” lauletaan tunnetussa Kesäpäivä Kangasalla-laulussa, romanttiset maalaismaisemat ja kirkasvetinen järvi ovat inspiroineet taitelijoita kautta vuosisatojen.

Reitin varrella voi tutustua uniikkeihin taidekohteisiin ja taiteilijoihin, esimerkkinä mainittakoon kolme tunnettua kuvanveistäjää Aimo Tukiainen, Teemu Luoto ja Kimmo Pyykkö. Kuvanveistäjien elämäntyötä pääsee ihailemaan reitin varrelle sijoittuvissa Kuhmalahden Taidepappilassa, Kimmo Pyykkö -taidemuseossa sekä Taidekeskus Purnussa Orivedellä. Mielenkiintoinen tuttavuus on myös Sahalahden museomakasiini, jossa on vaihtuvia näyttelyitä kesän ajan. Pysähdy ja anna maisemien ja kohteiden inspiroida!

Reitti kulkee upeissa romanttisissa maaseutumaisemissa, sekä viehättävien kylien, kulttuurihistoriallisesti kiinnostavien rakennusten ja luonnonnähtävyyksien äärellä. Reitin varrella sijaitsee useita uniikkeja kahviloita ja pyöräilijäystävällisiä majoituspaikkoja!

Linkki reittikarttaan tästä