Retkiluistelua Saarikylissä

Saarikylissä, Haaviston luomutilalla sijaitsee suosittu retkiluistelurata, joka on Pirkanmaan ensimmäinen lajissaan. Tilalla toimii artesaanileipomo ja kausikahvila Heikin Leipä, jonka tuoreet leivät ja pullat maistuvat ulkoilun jälkeen.

Saarikylät tunnetaan kauniina kesäkohteena, mutta myös talvella kannattaa suunnata päiväretkelle kylien kylään.

Retkiluistelurata lähtee Haaviston tilan rannasta, jossa sijaitsee myös välinevuokraamo. Pituutta radalla on muutama kilometri, ja se aurataan jäälle heti, kun jään kantavuus sen sallii.

Luistelun päätteeksi on mukava nauttia Heikin Leivän leipomon kahvilassa kupillinen kuumaa juomaa ja tuoretta luomupullaa. Kahvila on auki lauantaisin ja luistelukeleillä myös sunnuntaisin. Muista tarkistaa avoinnaolo ennen lähtöä kohteen sivuilta.

Tilapuodista voi ostaa luomujauhoja ja niistä leivottuja tuotteita myös kotiin. Tiesitkö, että Heikin Leivän kuuluisa ruisleipä on leivottu Suomen vanhimpaan juureen?

Jos luistelu ei innosta, Saarikylien maalaismaisemiin voi lähteä ulkoilemaan. Haaviston tilalta löytyy kaksi nuotiopaikkaa, joita voi vuokrata. Myös polttopuut saa paikan päältä. Pellon keskellä komeilee vanha tuulimylly, joka kertoo tilan historiasta.

Mikä kylien kylä?

Saarikylien suurimman saaren sydämestä löytyy Saarikylien kohtaamispaikka, kylien kylä. Kylien kylä on alkujaan saanut alkunsa Haaviston tilasta. Aikaisimmat merkinnät juontavat juurensa jopa 1540-luvulle, josta löytyy merkintä maakirjasta. Haaviston tilasta on tullut paikallisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden kohtaamispaikka, jonne palataan aina uudelleen.

Saarikylien retkiluistelurata

Välinevuokraamo Haaviston tilalla on avoinna jäätilanteen mukaan lauantaisin ja sunnuntaisin. Varmista tilanne ennen lähtöä Facebook-sivulta: Retkiluistelurata Saarikylät. Muina aikoina välineitä vuokrataan ryhmille ennakkovarauksella p. 040 552 6460 / Pirjo Weckman

www.heikinleipa.fi Saarikylientie 888, Kangasala