Kaksi lasta syksyisessä maisemassa

Syysloma Kangasalla – vain vartin päässä Tampereelta

MITÄ TEHDÄ SYYSLOMALLA? Ei hätää, Kangasalla, lähellä Tamperetta on paljon tarjontaa hauskaan syysloman viettoon, myös kukkaroa säästäen! Lue parhaat vinkkimme astetta helpommalle lomalle. 🍂

Syysloma tarjoaa koululaisille hetken hengähdystauon arkisesta aherruksesta. Mutta ilman hauskaa syyslomapuuhaa tylsyys iskee helposti!  Kangasala tarjoaa syyslomaviikolle lukuisia aktiviteetteja ja mahdollisuuksia niin luonnosta nauttimiseen kuin sisätiloissa viihtymiseen. Kangasalle pääsee kätevästi Tampereelta myös julkisella liikenteellä. Tässä vinkkejämme myös edulliseen syyslomatylsyyden karkottamiseen Kangasalan kauniissa maisemissa!

Vauhtia vesiliukumäestä, kasaripoppia uima-altaassa, lasten päivätanssit ja maaseutuagilitya

Kangasalan uimahalli Kuohu on kiitelty kohde, jossa kylpyläelämyksistä voi nauttia edullisesti. Lastenmaatila Pikkupiha taas tarjoaa rapsuteltavaa kaikille eläinystäville. 

💦Kangasalan kylpylätyylisessä uimahalli Kuohussa polskitaan ja rentoudutaan 7 erilaisessa altaassa, jumpataan ja lasketaan 40-metrisessä vesiliukumäessä. Syyslomalla luvassa on lisäksi erikoisohjelmaa, esimerkiksi suosittu Aquaglide -toimintarata.

 • Ma 16.10. vesipelastuspäivä (klo 16 alkaen)

Lapsille (8-13 v) maksutonta vesipelastusopetusta hauskuutta unohtamatta! Ryhmiä perustetaan kysynnän mukaan, ja ilmoittautuminen tulee tehdä ennakkoon. Katso lisätiedot https://kangasalanuimahalli.fi/

 • Ti 17.10. hauskaa perheille
  • klo 17:00-18:00 pyrstökokeilua
  • klo 18:15-18:45 vesikoripallopeli perheille
  • klo 18:45-20:30 kasaripoppia Vesiputousaltaalla
  • klo 17:00-20:30 kahviossa lapsille arvontaa
 • Ke 18.10. klo 17:00-17:30 vauhdikas vesijumppa kaikenikäisille
 • To-su 19.-22.10. Aquaglide-toimintarata isossa altaassa

🐰Lastenmaatila Pikkupiha ja sen eläimet ovat tavattavissa torstaina klo 10-16, perjantaina ja lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo10-16. Kahvila Mäyrä palvelee samoina aikoina. Syyslomalla lounasta on suunniteltu erityisesti lasten toiveet huomioiden, lisäksi voi tilata pitsoja tai herkutella kahvilaherkuilla. Syysloma perheille on erityisohjelmaa:

 • To 19.10. Lasten agilityrata. Torstaina päästetään lapset vapaaksi ja temppuilemaan maaseutuagilityradalle. Rata on ulkona ja kannattaakin varautua säähän sopivin varustein ja vaatteilla, joilla saa remuta!
 • Pe 20.10. Lasten päivätansseissa tanssitaan joko omilla ”mooveilla” tai ohjauksen mukaan. 
 • La 21.10. on koko perheen peräkonttikirppis. Kirppikselle on paikkavaraus, mutta ei maksua vaan paikanvaranneet saavat päiväliput, koko sakille Pikkupihalle. Paikkoja rajoitetusti ja paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä: tilavaraukset.raudanmaa@gmail.com
 • Su 22.10. ohjelmassa on syysseikkailu Pikkupihalla. Pikkupihalle on rakennettu suunnistusrata, jonka suorittaneet saavat kahvila Mäyrästä pienen palkinnon.

Katso lisätiedot: https://www.raudanmaa.com/

Kangasalla luontoretken tekeminen on helppoa, lähde myös opastetulle koko perheen retkelle

Kangasala on tunnettu upeista luontokohteistaan, ja syysloma tarjoaa täydellisen tilaisuuden lähteä tutustumaan niihin. Voit suunnata esimerkiksi Kaarinanpolun tai Laipanmaan maisemiin, missä voit patikoida kauniissa metsissä ja ihailla syksyn väriloistoa. Kirkkojärven luontopolulle pääsee aivan kaupungin keskustasta, ja Kangasalan harjut tarjoavat upeat näkymät ja ovat loistavia kohteita päiväretkelle. https://www.visitkangasala.fi/luonto/

🌲Keskiviikkona 18.10. Polku & Pilates järjestää koko perheen syyslomavaelluksen Laipanmaassa. Opastetulla retkellä tutustutaan Laipanmaan luontokohteisiin myös merkittyjen polkujen ulkopuolella. Kiivetään salaperäiselle Tulivuorelle ja kurkistetaan metsälampien syvyyksiin, tutkitaan kiviraunioita ja istutaan evästellen nuotion loimussa. https://www.pilatesjapolku.fi/

Mukava reitti lapsiperheille on esimerkiksi muutaman kilometrin mittainen Vehoniemen luontopolku, jonka jälkeen voi kiivetä Vehoniemenharjun näkötorniin ihailemaan huikaisevia maisemia ja palkita reippaat retkeilijät tuoreilla munkeilla Vehoniemen Automuseon kahvilassa.  
 
Keskustan kupeessa sijaitsevalta Kirkkoharjun näkötornilta lähtee puolestaan neljän kilometrin mittainen luontoseikkailupolku, jonka varrella voi tutkia luonnon ihmeitä koko perheen voimin. Näkötornilla sijaitsee myös Kirkkoharjun kahvila,jonka herkkuja voi noutaa retkievääksi tai nauttia paikan päällä. 
 
Luontoseikkailupolun kartan saa tulostettua alla olevasta linkistä:

https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2021/09/Luontoseikkailu_kartta.pdf

Tietoa Kangasalan reiteistä digitaalisessa muodossa tarjoaa myös Tampereen kaupunkiseudun yhteinen retkeilyreittipalvelu. Palvelu löytyy osoitteesta https://ulkoilutampereenseutu.fi

Disneyn klassikoita, Tatu ja Patu, automuseoiden ihmeitä ja taidesuunnistusta

Syysloma tarjoaa myös tilaisuuden tutustua Kangasalan kulttuuritarjontaan. Voit vierailla Kangasala-talossa, jossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Kangasalla sijaitsee peräti kaksi merkittävää autoihin ja liikenteeseen liittyvää museota, valtakunnallinen tieliikenteen erikoismuseo Mobilia sekä Suomen suostuin automuseo Vehoniemi. Jälkimmäiseen on aina ilmainen sisäänpääsy!

🎭Kangasala-talossa tarjolla on monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille:

Tatu ja Patu, elämä ja teot

La 21.10.2023 klo 13

On tullut aika raottaa salaisuuden verhoa. Lavalle saapuvat Nouhau-säätiön Noubel-mitalipalkitut tutkijat Tatu ja Patu.

Koko perheen teatteriesitys.

Liput Kangasala-talolta 14/48 (perhelippu) €

Avaa sydämesi

Ti 17.10.2023 klo 14

Matti ” Fredi” Siitosen sanoin ja sävelin. Lavalla Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen.

Liput Kangasala-talolta 26 €

Katri Ylander

Ke 18.10.2023 klo 19

Katri Ylander trio akustisella kiertueella.

Liput Kangasala-talolta 22 €

Ukrainalainen Džerela Karpat

To 19.10.2023 klo 19

Suuri rakkaus etnomusiikkiin, loputon halu jatkuvasti kehittää itseään ja pyrkimys esitellä muinaista kansansoitintaidetta ovat tuoneet yhteen kuusi virtuoosimaista muusikkoa. Etnomusiikkiryhmä Džerela Karpat on tunnettu ja rakastettu niin Ukrainassa kuin muuallakin maailmassa.

Liput Kangasala-talolta 20/18/ ukrainalaisille 1 €

Lue lisää: www.kangasala-talo.fi

🧑‍🎨Kimmo Pyykkö -taidemuseo:

Taidesuunnistusta lapsille. Suunnistustehtävän saa lipunmyynnistä aukioloaikojen puitteissa. Luvassa pieni palkinto tehtävän suorittaneille.

Yleisöopastus Aikalaisia -näyttelyyn.

Su 22.10. 2023 klo 13 Sisältyy pääsymaksuun.

Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta -näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 16.9.2023 – 7.1.2024

Lue lisää: www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

🎞️K-Kino:

Disneyn 100-vuotisjuhlan kunniaksi K-Kino esittää sarjan Disneyn klassikkopiirrettyjä lokakuussa sunnuntaisin.

Leijonakuningas

Su 15.10.2023

Frozen

Su 22.10.2023

Katso tarkat esitysajat www.kangasala-talo.fi

Liput 11 € Kangasala-talon lipunmyynnistä ja osoitteesta www.k-kino.fi.

Ovimyynti 30 min ennen näytöstä.

🚗 Auton ja tien museo Mobilia on valtakunnallinen erikoismuseo, jossa on useita eri näyttelyitä. Syyslomalla näyttelyihin on myös opastuksia.

Syyslomalla vuoropäivin tarjolla on erityisesti alakouluikäisten lasten perheille suunnatut yleisöopastukset Tuhansia öitä, valvottuja öitä -näyttelyyn sekä Rallimuseoon. Kuluvan vuoden näyttely Tuhansia töitä, valvottuja öitä vie meidät raskaan liikenteen matkaan.  Erityisesti opastuksella pohditaan liikenneturvallisuusasioita niin jalankulkijan kuin rekankuljettajan näkökulmasta. Lapset pääsevät konkreettisesti testaamaan, mitä kuolleet kulmat tarkoittavat ja miten voi varmistaa, että kuljettaja näkee jalankulkijan. Rallimuseossa puolestaan tutustutaan Lentäviin suomalaisiin eli Flying Finnseihin, ja kuullaan, miten ralliautoilu on muuttunut vuosien saatossa.

Erityisopastus Mobilian normaalisti yleisöltä suljettuina oleviin kokoelmatiloihin on suunnattu nuorille ja aikuisille. Retkellä museon uumeniin tutustutaan Mobilian kulissien takaiseen maailmaan ja nähdään, mitä kaikkea muuta museo on kuin vain näyttelyt. Kokoelmahotellin suuresinehalleissa säilytetään satoja ajoneuvoja polkupyöristä tiekoneisiin henkilöautoklassikoita unohtamatta. Retki museon uumeniin järjestetään keskiviikkona 18.10. klo 13.

Alakouluikäisille suunnatussa askartelutyöpajassa taiteillaan auto vessapaperirullasta. Ohjattu askartelupaja on avoinna arkisin ja lauantaisin klo 12.30–13.15.

Täysin uusi näyttely avautuu lokakuussa juuri sopivasti ennen syyslomaa! Fenno Gallerian pienoisnäyttely Ranskalaiset kaikilla mausteilla esittelee kymmenen kiehtovan persoonallista ranskalaista automallia.

Koko syysloman ajan Mobilian päätalon näyttelytiloissa pääsee bongaamaan Lasten laatikoita, jotka vievät laatikon avaajan aikamatkalle lähimenneisyyteen. Laatikot on suunniteltu lasten ja aikuisten yhteiseksi tekemiseksi. Ajatuksena on, että jokaisesta laatikosta avautuu esine tai esineitä, jotka todennäköisesti eivät ole kovin tuttuja lapselle, mutta jotka herättävät aikuisessa muistoja. Lasten laatikot sopivat erinomaisesti alakouluikäisille lapsille yhdessä 90-luvulla tai sitä ennen lapsuuttaan viettäneiden vanhempien, isovanhempien tai muiden aikuisten kuten kummien kanssa tutustuttavaksi.

Syyslomaviikolla käytössä ovat myös tutut lasten suosikit, kuten salapoliisitehtävät päätalon näyttelyihin sekä legendaarinen SegaRally-kaksinpeli Rallimuseossa.

Kaikki syyslomaviikon ohjelma kuuluu pääsylipun hintaan. Lapset pääsevät Mobiliaan aikuisen seurassa aina ilmaiseksi.

Koko syyslomaviikon ajan Mobilian kahvilassa on tarjolla herkullinen lounas noutopöydästä klo 11–14. Syyslomaviikolla lounaslista rakennetaan lasten mielimaut huomioiden.

Lue lisää ja tarkista opastettujen kierrosten ajat  https://mobilia.fi/

🚘Vehoniemen automuseo on Suomen suosituin ajoneuvomuseo. Upeita ajoneuvoja pääsee ihailemaan veloituksetta, lisäksi voi pysähtyä nauttimaan herkkuja kuuluisaan kahvilaan, kauniiden maisemien äärelle. Museon vieressä sijaitsee myös Vehoniemen vasta kunnostettu näkötorni, ja museolta lähtevät ulkoilupolut vievät kuuluisien Roineen aaltojen äärelle.

Avoinna päivittäin klo 10-17, lisätiedot https://automuseo.com/

🎞️Kangasala Drive in 2023, elokuvana supersuosittu Barbie!

Syyslomaviikon torstaina 19.10.2023 järjestetään Pikkolan tapahtumakentällä drive in -elokuvanäytös. Esitettävä elokuva on kesän 2023 menestyselokuva Barbie. Elämä Barbiemaassa on täydellistä. Paitsi jos sinulla on eksistentiaalinen kriisi. Tai jos olet Ken.

Esitykseen on vapaa pääsy, mutta kentälle mahtuu 50 ensiksi ilmoittautunutta autokuntaa.
Käy täyttämässä ilmoittautumiskaavake täällä: https://link.webropol.com/s/kangasaladrivein

Lomaan kuuluu myös rentoutuminen

Syysloma on myös oiva tilaisuus herkutella ja nauttia paikallisista makuelämyksistä. Kangasalla on useita erinomaisia ravintoloita ja kahviloita, joissa voit maistella perinteisiä suomalaisia ruokia tai kansainvälisiä herkkuja. Harjuilla sijaitsevat kahvilat toimivat hyvin taukopaikkoina retkien lomassa, ja tarjoavat myös upeita maisemia.  

💤Kiireen tuntua vähentää myös se, että voi jäädä yöksi. Voit varata majoituksen jossakin Kangasalan viehättävässä mökissä tai hotellissa ja nauttia rauhallisesta lomasta luonnon keskellä. Lue kirjaa, sauno, tai vain nauti hiljaisuudesta ja kauniista ympäristöstä. Hotelli Kuohun sijainti uimahallin kupeessa ja tilavat perhehuoneet toimivat edullisena, mutta laadukkaana vaihtoehtona perinteiselle kylpylälomalle.

Katso lisätiedot www.visitkangasala.fi