Teemu Luoto – Kädet savessa 60 – vuotta – juhlanäyttely

Keramiikkataiteilija Teemu Luoto on ollut kädet savessa jo 60 vuotta. Tänä kesänä Kuhmalahden Taidepappilassa on esillä Teemu Luodon tuotantoa kipoista…

Keramiikkataiteilija Teemu Luoto on ollut kädet savessa jo 60 vuotta. Tänä kesänä Kuhmalahden Taidepappilassa on esillä Teemu Luodon tuotantoa kipoista veistoksiin ja tilateoksiin. Tuotantoa on esillä aina 1950 luvulta lähtien, jolloin Teemu Luoto opiskeli Ateneumissa.

Kesänäyttelyiden sekä Kuhmalahden Taidepappilan historiasta Teemu Luoto kertoo:

Kesänäyttelyt keksin (lainasin) Oriveden Purnusta, jossa kävin 1967, kun Suomi täytti 50 – vuotta ja Purnun taiteilijat myös 50-vuotta. Purnu teki niin suuren vaikutuksen, että Helsingissä Toukolan työhuoneeni pihalle järjestin ”pikku-purnun” Savi Teemun taidepihanäyttelyn 1969 ja 1970. Vuonna 1971 löytyi huutokauppa ilmoitus ”Kuhmalahden vanha pappila myydään huutokaupalla”! Meitä oli vain kaksi huutajaa ja minä huusin lujempaa!! Tässä ollaan ja töitäkin tehdään voimien mukaan…

Eläinaiheet ovat olleet yksi Teemu Luodon teosten aihepiiri. Myöhemmin tulivat mukaan erilaiset naamiot, joilla jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa. Teemu Luoto on tehnyt aina myös erikokoisia ihmishahmoja. Isot hahmot ovat olleet yli metrisiä, pienet sentistä viiteentoista. Teemu Luodon naiset ovat yleensä rehevän pulskia maaemoja ja miehet sporttisen jänteviä voimamiehiä.

Teemu Luoto toteaa, että monen moista on mahtunut 60 vuoteen: ”Työtä, työtä, jota tein ilolla ja innolla. Uusien aiheiden synnyttämistä, osin tuskan kautta ja vihdoin onnistumisen iloa, kun työ on viimeinkin valmis.

Toinen taiteilija, jonka töitä on tänä kesänä esillä Taidepappilassa on kuvataiteilija, taidemaalari Tiina Poutanen. Tiina Poutasen eläinaiheiset maalaukset sopivat loistavaksi pariksi Teemu Luodon keramiikan kanssa. Taidepappilassa on pyritty taiteilijoiden väliseen vuoropuheluun ripustamalla samaan tilaan molempien teoksia: Naisten huone, miestenhuone ja eläintenhuone.

Taidepappilan pihapiirissä kiertää taidepolku uusine teoksineen sekä vanhoine pysyväisteoksin. Taidepolulla koet löytämisen riemua ja hauskoja hetkiä, kun joku teos ilmestyy näkökenttääsi mielenkiintoisesta paikasta.

Kuhmalahden Taidepappilan 49. kesänäyttely on avoinna heinäkuussa 2020 keskiviikosta sunnuntaihin klo 12 – 18. Turvallisen näyttelyvierailun varmistamiseksi kävijöitä pyydetään varaamaan oma esittelyaikansa puhelimitse numerosta 0400 268 966, Teemu Luoto.

Osoite: Taidetie 19, 36810 Kuhmalahti (Kangasala)