Top 10 tekemistä sateella Kangasalla

Aina ei kesälläkään aurinko paista, mutta silti lomapäivää olisi mukava viettää muuten kuin kotona olemalla. Katso vinkkimme Kangasalan sisäkohteisiin!

Kangasalan keskustassa Kangasala-talossa sijaitsevassa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään ajankohtaisia, korkeatasoisia vaihtuvia kuvataidenäyttelyitä. Museo on nimetty kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön mukaan. Kimmo Pyykön pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee esittelee kuvanveistäjän monimuotoista, yli 50-vuotista taiteilijauraa.

Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2024 näyttelynä on Valtaapitäviä. Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. Valtaapitäviä-näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta.

Vaihtuvaan näyttelyyn voi tutustua ilmaisella opastuksella sunnuntaisin klo 13.

Kangasalan Lepokodin toiminta täysihoitolana ajoittuu vuosiin 1910-1986. Talo tuli tuolloin tunnetuksi kuuluisuuksien, erityisesti taiteilijoiden lomailu- ja työskentelypaikkana. Vieraina ovat olleet mm. Jean Sibelius, Jalmari Finne, Eeva-Liisa Manner, Pentti Saarikoski ja Tauno Palo.

Tänään entisöity Kangasalan Lepokoti esittelee runsasta ja omaperäistä esineistöään sekä kiinnostavia tarinoitaan vierailijoille. Taloon pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, joita saa myös pienemmille ryhmille. Mikä sopisi paremmin sadepäivään kuin tarina Lepokodin kummituksesta?

Kun sää ei suosi ulkoilua, leffojen katsominen on mitä parhainta ajanvietettä. Kangasala-talossa sijaitseva K-Kinon katsomossa on 250 paikkaa ja salin äänentoisto on huippuluokkaa. Monipuolinen valikoima elokuvia aikuisille ja lapsille, sekä luonnollisesti kaikki kauden uutuudet.

Pysäköinti tapahtuu lähistön pysäköintitalo Kuohunharjussa, jossa ensimmäiset kolme tuntia ovat aina ilmaista pysäköintiaikaa.

Oli ulkona millainen myrsky tahansa, näiden tukevien kiviseinien takana on rauhallista. Kangasalan Kotiseutumuseo on Kangasala-Seuran ylläpitämä museo, joka sijaitsee vanhassa kivisessä viljamakasiinissa aivan Kangasalan keskustassa.

Kangasalan historiaa esittelevä perusnäyttelyn lisäksi kesän 2024 näyttelyinä on Jalmari Finne 150-v näyttely, kuulusta Kesäpäivä Kangasalla laulusta ja Gabriel Linsénistä kertova näyttely, sekä Kangasalan keskustan kartat kautta aikojen- näyttely. Museolla järjestetään myös useita tapahtumia.

Vaikka tämä ei varsinaisesti ole sisäkohde, Kangasalan kesäteatterilla ei sade haittaa, sillä sekä näyttämö että katsomo on katettu!

Ohjelmistossa nähdään yllättäviä käänteitä sisältävä Vaimoni Maurice, Rauli Badding Somerjoen vaiherikkaasta elämästä kertova Badding -musikaali Paratiisi sekä kahden Hollywood-tähden, Frank Sinatran ja Ava Gardnerin, elämästä ja rakkaudesta kertova Muukalaisia Yössä -musikaali.

Auton ja tien museo Mobiliassa riittää katsottavaa ja koettavaa koko päiväksi. Tutustu tien ja tiellä liikkumisen historiaan, ja ihaile upeita ajoneuvoja eri vuosikymmeniltä. Muista tarkistaa ennakkoon myös opastetut kierrokset, joita museossa säännöllisesti järjestetään. Tutustuminen esimerkiksi kokoelmatiloihin avaa silmät sille, miten laajaa toiminta on. Rallimuseossa voi myös testata omia ajotaitojaan nostalgisella Sega Rally -pelillä.

Museoon tutustumisen yhteydessä voi niin ruokailla kuin nauttia iltapäiväkahvitkin. Museon uudistettu ravintola tarjoaa herkkuja kaikenikäisille. Museon yhteydessä on myös myymälä, joten ostoksilla käymisenkin voi tehdä saman katon alla.

Lautanen jossa kaunis ruoka-annos

Kun kesällä on häärinyt tarpeeksi grillin takana tai kuumassa keittiössä, on todellista luksusta istua välillä valmiiseen pöytään. Paras lomatunnelma voikin löytyä lähiravintolasta. Kangasalla on monipuolinen ravintolavalikoima, jota täydentävät ihanat kahvilamme. Monista kahviloista saa lounasaikaan myös salaatteja tai keittoja. Lapsille kesän paras muisto voi olla sadepäivänä ravintolassa nautittu jäätelöannos.

Historiallinen auto

Vehoniemen automuseo on kiehtova matkakohde, joka tarjoaa unohtumattoman sukelluksen menneiden vuosikymmenten ajoneuvojen maailmaan. Upeasti entisöityjen ajoneuvojen näyttely uudistuu vuosittain, joten maksuttomasta museosta on tullut monelle kesän perinteinen vierailukohde.

Vuonna 2024 museoon saapuvat skootterit, joukossa muun muassa valikoima vanhoja Vespoja 1950-60-luvuilta, torpedokeulainen CZ-skootteri ja vuoden 1988 Suzuki Love.

Autoista ylpeänä esitellään myös mm. Itä-Saksassa valmistettu 30-luvun erityisen harvinainen EMW Sport Cabriolet vuodelta 1955, liikennöitsijä Väinö Paunun Oldsmobile vm 1962 ja 1930-luvun lopun avonainen Mercedes-Benz. Vierailun museossa kruunaavat oman jäätelötehtaan jäätelöt sekä jo 100 vuotta vanhalla reseptillä tehtävät Niinisen mamman lusikkamunkit.

Maamme vanhimpiin ja tunnetuimpiin kesänäyttelypaikkoihin kuuluvassa Kuhmalahden Taidepappilassa on esillä jo 53. kesänäyttely. Taidepappilan kesä 2024:ssä on esillä 9 taiteilijan teoksia: Erilaisilla tekniikoilla tehtyä 
maalaustaidetta, videoteoksia, tilateoksia ja veistoksia.

Uudistetussa ja remontoidussa Taidepappilassa on myös uusia pysyväisteoksia ja Teemu Luodon keramiikkaa 60 – luvulta. Sadesäällä kannattaa varustautua myös sateenvarjolla, jotta voi tutustua myös piha-alueen teoksiin.

Kesällä liikutaan paljon ulkona, mutta sadesäällä kivaa isommallekin porukalle sopivaa puuhaa tarjoavat esimerkiksi padel, sulkapallo ja pickleball. Kesäaikaan kenttien hinnoissa on usein tarjouksia, ja vuoroja tarjolla talvea enemmän. Myös mailojen vuokraaminen onnistuu, eli et tarvitse omia pelivälineitä.

Kokoa yhteen vaikka mökkinaapurit tai sukulaiset, ja järjestäkää oma turnaus mukavasti sisätiloissa. Ja jos tilaa tarvitaan vielä enemmän, kannattaa pohtia oman sisäjalkapallohallin varaamista.

Katso esimerkiksi Lentolan liikunta, Padel9, Suoraman liikuntahalli, Malm Areena, Kangasalan jalkapallohalli