Vietä päivä autoharrastajan unelmakohteessa

Auton ja tien museo Mobiliassa pääset tutustumaan tieliikenteen ja autoilun historiaan ympäri vuoden. Monipuolinen museokohde sisältää neljä pysyvää näyttelyä sekä vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Museossa saat laajan tietopaketin autoilun historiasta nykypäivään – tutkittavaa riittää ja halutessasi saat kulumaan koko päivän kohteessa!

Auton ja tien museo Mobilia elämyskohde, jonka auto- ja tieliikenneaiheiset näyttelyt, tapahtumat ja palvelut kuten kahvila-ravintola ja museokauppa houkuttelevat koko perheen viihtymään. Museo sijaitsee Längelmäveden rantamaisemissa Kangasalla ja sen pihapiiristä löytyy myös lasten liikenne- ja leikkipuisto, lapsiystävällinen uimaranta, luontopolku Keisarinharjun maisemiin sekä Kangasalan satama ja kesäteatteri. Mobilia on ehdolla Vuoden museoksi 2023.  

Kiinnostaisiko aikahyppy tieliikenteen historiaan tai rallimaailman legendoista kertovaan näyttelyyn?

Mobiliassa on pysyviä ja sekä vuosittain vaihtuvia näyttelyitä, yhteensä seitsemän kappaletta. Pysyvissä näyttelyissä tutustutaan suomalaisen tien, ralliautoilun ja siirtotyömaiden historiaan sekä klassikkoautoihin. 
 
Kertomuksia teistä on Mobilian uusin ja monipuolisin pysyvä näyttely. Se kertoo suomalaisen tien ja tiellä kulkemisen tarinaa jaoteltuna kymmeneen eri aikakauteen.  

Tässä näyttelyssä riittää paljon tutkittavaa. Aiheet on koostettu mielenkiintoisesti ja pääset kirjaimellisesti koskemaan ja aistimaan historiaa. Yksi mieleenpainuvimmista asioista näyttelyssä on lattiatasossa oleva aikanavigaattori, josta painelemalla polkimia, voit katsoa miten kauan kestää kulkea jokin matka eri kulkupeleillä ja vuosikymmenillä.  

Rallimuseossa voit tutustua kattavasti ralliautoiluun, Flying Finnseistä Jyväskylän MM-rallin 70-vuotiseen historiaan.  Täällä pääset myös testaamaan Sega Rally -peliklassikkoa 1990-luvulta. 

Mobilian klassikot -näyttelyssä voit tutustua menopeleihin maailmanluokan harvinaisuuksista aikansa klassikoihin. 
Mobilian ulkoilmamuseossa pääset tutustumaan Tarinoita siirtotyömailta -näyttelykokonaisuuteen. Näyttelyssä esitellään siirtotyömaita, jotka olivat keskeinen osa suomalaista tienrakentamista ja työttömyyden hoitoa 1950- ja 1960- luvuilla. 

Vaihtuviin näyttelyihin lukeutuvat Tukka Tuulessa- näyttely sekä vuoden 2023 uutuudet: Tuhansia töitä, valvottuja öitä – Rahtarit ry kuljettajien tukena 50 vuotta ja kuvataiteilija Anssi Kasitonnin Musta Viiva -näyttely.  

Tuhansia töitä, valvottuja öitä –juhlanäyttely kertoo ammattikuljettajien työn muutoksista ja Rahtarit ry:n toiminnasta. Näyttely avoinna 11.3.–17.12.23 välisenä aikana.  

Kuvataiteilija Anssi Kasitonnin Musta Viiva -näyttely esittelee kuminpolton estetiikkaa. Näyttely avaa näkökulmia vauhdin hurmaan, vapauteen ja tasa-arvoon. Teoksista välittyy katsojalle taitelijan huumori. Näyttely avoinna 11.3.–17.12.23 välisenä aikana.  

Tukka Tuulessa on pienoisnäyttely, jossa esitellään erilaisia avoautoja. Näyttely avoinna 31.8.2023 asti.  

Museokauppa ja kahvila-ravintola Wanhat Autot 

Mobilian sisääntuloaulassa on kahvila-ravintola ja museokauppa. Kahvilassa kotiruokalounas noutopöydästä ma–la klo 11–14. Museokaupasta löydät muun muassa auto- ja tieliikenteen alan kirjallisuutta, lahjatuotteita ja mukavia muistoja matkalta.  

Kokous- ja juhlatilat  

Mobiliassa voit järjestää kokouksia ja juhlia. Lue lisää täältä

Lapsille tekemistä 

Mobilian pihapiirissä on lapsille suunnattu liikenne- ja leikkipuisto järvinäkymin sekä sisätiloissa Sega Rally- rallipeli. Museossa järjestetään paljon tapahtumia lapsille ja perheille. Koulujen loma-aikoina pikkuvieraille on esimerkiksi kuvasuunnistusta ja muita puuhia. 

Esteettömyys

Mobilia on Vessapassi, vammais-ja ystävän-korttikohde ja paikassa on inva-wc.

Lapsiperheille löytyy lastenhoitotila, syöttötuoleja ja lainattavat lastenrattaat.  

Keskustalon näyttelytilat ovat esteettömiä liikkumisen suhteen. Näyttelyt sijaitsevat yhdessä tasossa ja liikkumiselle on hyvin tilaa. Näyttelyn sisäänmenossa on lainattava pyörätuoli. Kosketusnäytöt sijaitsevat korkeudella, johon yltää hyvin myös pyörätuolista. Näyttelyyn on sijoitettu levähtämiseen sopivia tuoleja.

Kohteen esteettömyydestä voit lukea lisää täältä.

Yhteystiedot 

Auton ja tien museo Mobilia 

Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 KANGASALA 

Asiakaspalvelu 

(03) 3140 4000 

asiakaspalvelu@mobilia.fi 

Museokortti -kohde