Kangasalan luontokohteissa retkeilee koko perhe

Eräopas Suvi Björk arvostaa Kangasalla ainutlaatuista luontoa ja retkeilyn helppoutta. Hän kertoi vinkkinsä helppoon ja turvalliseen retkeilyyn erityisesti lasten kanssa Kangasalan matkailulehden haastattelussa 2021.

”Kangasala yllättää retkeilijän. Luonto on monipuolista ja sopivia kohteita löytyy jokaiselle”, kertoo tamperelainen erä- ja luonto-opas Suvi Björk. Hän retkeilee Kangasalla viikoittain ja tuntee kokemuksesta paikkakunnan retkeilymaastot, reitit ja laavut.

”Kangasalan luonnossa parasta ovat upea jääkauden muodostama harjukokonaisuus, järvet ja lammet sekä erilaiset metsätyypit, joiden myötä eläin- ja kasvilajien kirjo on laaja”, hän kertoo.

Viime vuosina Kangasalla haluttu lisätä luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia. Reitit sopivat sekä pidempään patikointiin että päiväretkeilyyn, ja uusia laavuja on rakennettu useita. Kaarinanpolun vaellus- ja retkeilyreitistö on 60 kilometriä, ja vielä pidempi matka muodostuu kun jatkaa Kaarinanpolkua etelään ja Lempäälän puolelle. jossa reitti muuttuu Birgitan poluksi. Kokeneelle retkeilijälle Björk suosittelee Kangasalan ja Pälkäneen alueille levittäytyvän Laipanmaan retkeily- ja vaellusreittejä.

”Kaarinanpolku kannattaa ottaa haltuun yöpymällä jollakin sen hienoista laavuista. Itse tykkään kiertää Joutsenenpesän eli Kaarinanpolun pohjoispäässä oleva silmukan, jonka lähellä on Norojärven laavu”, Björk vinkkaa.

Saavutettavat laavut ja palvelut lähellä

Erityisesti Kangasalan laavut saavat Suvi Björkiltä kiitosta. Niitä on kaikkiaan 14, joista viisi sijaitsee Laipanmaan puolella. Laavut on rakennettu erilaisiin maastoihin ja joihinkin niistä pääsee myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla.

“Mustijärven, Kirkkojärven ja Lapinsaaren laavuilla pysäköinti on lähellä. Kirkkojärven luontopolku on osittain esteetön ja reitillä pääsee liikkumaan sulan maan aikaan pyörätuolilla. Lintutornista sopii ihailla tunnetun lintujärven asukkaita”, Suvi Björk kertoo.

Luonnossa liikkumisen kynnys on Kangasalla muutenkin matalalla. Luontokohteet sijaitsevat lähellä muita nähtävyyksiä, palveluita ja aktiviteetteja.

”Vehoniemen luontopolun kupeessa on automuseo, Kirkkojärvellä on frisbeegolf-rata ja kauppa lähellä. Vehoniemen laavulta on lyhyt matka Saarikyliin, jossa pääsee retkiluistelemaan, melomaan ja kahville. Oma lukunsa ovat näkötornit Kirkkoharjulla ja Haralanharjulla. Niihin voi kiivetä ihailemaan upeita maisemia.”

Rohkeasti retkelle lasten kanssa

Suvi Björk haluaa kannustaa lapsiperheitä luontoon ja jakaa tietoa lapsen kanssa retkeilystä Eräipana-nimisessä blogissaan. Björk aloitti kirjoittamisen, kun hän omaa lastaan odottaessaan huomasi, miten niukasti tietoa lasten kanssa retkeilystä oli saatavilla saatavilla.

”Mietin, miten voisin jatkaa rakasta harrastustani uuden perheenjäsenen kanssa, kun tajusin, että lapset ovat kautta aikojen kulkeneet mukana maatalon töissä ja metsällä. Päätin kokeilla, kuinka meillä sujuu, ja omien kokemusten jakaminen blogissa tuntuikin luontevalta”, Suvi Björk kertoo.

Nykyään retkeily merkitsee Björkin perheelle tärkeää yhdessäoloa. Lapsen kasvaessa harrastus on muuttunut ja suunnittelun tärkeys korostunut, sillä hän ei enää viihdy rinkassa. Motivointi ja rauhallisuus auttavat pitkälle ja Björk haluaakin liputtaa erityisesti rennon retkeilyn puolesta.

Kangasalan luontokohteista Suvi Björk löytää sopivia vaihtoehtoja aivan vauvaikäisestä lähtien. Laavut on sijoiteltu siten, että myös lasten kanssa voi kiertää niiden lähimaastoa ja havainnoida luontoa.

”Esimerkiksi Lapinsaareen laavu sopii pienille, sillä saari itsessään on mukavan kompakti tutkimuskohde. Vehoniemen laavu sijaitsee isolla hiekkakuopalla ja talvisin siellä saa hyvät vauhdit pulkkamäkeen”, Björk vinkkaa.

Lapsiretkeilijän vinkit Kangasalle

Personkolon laavu

Personkolo Kaarinanpolun pohjoisosassa on rauhallinen taukopaikka patikoinnin lomassa. Ympäröivän kangasmetsän maasto on kaunis.

Punamultalukko

Vehoniemen kylässä, lähellä Vehoniemen laavua sijaitsee pohjoismaiden suurin suppa; Punamultalukko. Suppa eli harjukuoppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana harjualueelle syntynyt painanne.

Pohtiolammen luonto- ja sääksikeskus

Pohtiolammella pääsee tarkkailemaan kalasääksiä ja onkimaan lohia. Mainio kohde taaperoikäiselle, sillä pihalla on keinu sekä liukumäki ja Sarsan muinaispolun jaksaa pienikin kulkea. Pohtiolammelle pääsee hyvin julkisella liikenteellä, sillä Tampereen keskustasta Mobiliaan kulkeva Nyssen linja pysähtyy lähellä Pohtiolampea.