Dialogos – kuvan kaunis keskustelu

m&p

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu -näyttely avaa m&p työparin kuvamaailmaa ja tarjoaa rikkaita ja ajatuksia herättäviä tuokioita teosten äärellä. Taidemaalari Juha Merta ja taidegraafikko Jouko Pullinen tekevät käsitteellistä taidetta keskinäisenä vuoropuheluna. Näyttelyssä nähdään soveltavia töitä: maalauksia, grafiikkaa, esinekoosteita ja kollaaseja. Osa teoksista on vanhempaa tuotantoa ja osa juuri valmistuneista ympäristön kohtaamiseen liittyvistä teoksista on esillä ensimmäistä kertaa.

“Näyttelykokonaisuus sisältää muutamia nostalgisia teoksia aiemmista näyttelyistämme, tosin päivitetyssä muodossa. Teokset kun ovat saaneet aivan uusia merkityksiä ajan saatossa. Liikumme edelleen taidefilosofisissa pohdinnoissa, mutta jalat tiukasti maaperällä. Milloin kengät tuhkan (灰) peitossa tai kosteana aamukasteesta. Erityisesti ympäristön kohtaaminen näkyy teoksissamme, olipa se sitten urbaani Berliini tai meille molemmille pyhä suomalainen metsä. Ensisijaisesti kilvoittelemme itsemme kanssa ja keskenämme. Haastamme samalla katsojamme pohtimaan merkityksellisyyden ohessa myös kuvataiteen menetelmällisyyttä ja materiaalisuutta. Haluamme korostaa käsityön merkitystä kuvataiteessamme, ajatella käsillämme. Uskomme taidon ja taiteen dialogiin.”

Teosten ideointivaihe sekä käytetyt menetelmät ovat tärkeä osa teosten sisältöä. Työt on tehty yhdessä yhteistyönä, jota taiteilijat ovat tehneetkin jo 30 vuoden ajan. Käytettävät materiaalit valitaan tarkoin, ja valituilla esineillä on jokaisella oma merkityksenä. Teosten sisältämät yksityiskohdat kannustavat katsojaa kiinnittämään huomiota ympärillä olevaan maailmaan. m&p aloitti dialogisen yhteistyön vuonna 1993 Hämeenlinnan Taidemuseossa Imitare-näyttelyllä. Yhteisiä näyttelyitä on ollut esillä Suomen lisäksi mm. Berliinissä, Weimarissa ja Ateenassa. Pitkä yhteinen työhistoria ja yhdessä tekeminen on tuonut uskallusta tekemiseen ja yllyttänyt irrotteluun. Käsitteellinen taide yhdistyy elämänkokemukseen ja molempien pedagogiseen taustaan, sillä molemmat ovat toimineet pitkään Tampereen yliopistossa kuvataiteteen opettajina. Merran ja Pullisen yhteystyötä kuvaa hyvin lausahdus: Saman pöydän ääressä toinen kätenä, toinen silmänä.

Näyttely on osa Taideyliopiston valtakunnallista Taiteet ja digi -hanketta. Merta ja Pullinen ovat suunnitelleet myös näyttelyn pedagogisen osuuden yhdessä Ympäristökasvatuksen professori Kirsi Pauliina Kallion sekä Tampereen yliopiston opiskelijoiden kanssa.

“Taidekasvattajina, taiteilijoina ja tutkijoina olemme hermeneutikkoja ja uskomme taiteen ymmärtämisessä tulkinnan voimaan. Haluamme innostaa näyttelymme kävijöitä taiteemme elämykselliseen kohtaamiseen ja keskusteluun, miksei väittelyynkin. Museon työpajatoiminta tarjoaa myös mahdollisuuksia taiteen tekemiseen… täällä jokainen kävijä voi olla taiteilija.”

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 27.1.–26.5.2024.

Tapahtuman ajankohta:

2024-01-27 00:00:00 – 2024-05-26 23:59:59

Lisätietoja:

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu

Verkkosivut

Päivämäärä

27.01.2024

Kellonaika

00:00

Tapahtumapaikka

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Osoite

Kuohunharjuntie 6,
Avaa kuva suurennettuna