Tommi Hakala ja Sinfonietta Fortis

Maailman oopperatalojen lavoilta tuttu baritoni Tommi Hakala tekee ensiesiintymisensä Kangasala-talossa Sinfonietta Fortisin kanssa. Lehmuksen tuoksua -konsertin keskeisenä teoskaksikkona ovat Gustav Mahlerin laulusarja Rückert-Lieder sekä Richard Wagnerin Siegfried-idylli. Sinfonietta Fortisia johtaa sen taiteellinen johtaja Teemu Hämäläinen.

Tommi Hakala kuuluu Suomen oopperataivaan kirkkaimpiin ja kansainvälisesti tunnetuimpiin tähtiin. Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi kesällä 2003 voittamalla BBC:n järjestämän ”Singer of the World”- laulukilpailun Cardiffissa. Suomalaiset tuntevat hänet myös vuoden 2001 Merikanto-kilpailun voittajana. Hakalan oopperavierailuista mainittakoon mm. New Yorkin Metropolitan, San Francisco, Dresdenin Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Essenin Aalto-Theater, Teatro Regio Torino, Barcelonan Liceu, Strasbourg, Toulouse, Montpellier, Geneve, Amsterdam, Antwerpen, Teatro Real Madrid, Bilbao, Tel Aviv, Budapest,Tanskan Kuninkaallinen ooppera, Suomen Kansallisooppera, Tampereen ja Turun oopperat sekä Savonlinnan Oopperajuhlat.

Sinfonietta Fortis yhdistää nuoruuden ja kokemuksen. Kesän 2013 Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalin avajaiskonsertissa E-ensemble-nimellä menestyksekkäästi debytoineen orkesterin soittajissa kohtaavat kokeneet eturivin ammattiorkestereiden muusikot, lahjakkaat nuoret musiikin ammattilaiset ja ammattiopiskelijat.

Lehmuksen tuoksua
Sinfonietta Fortis
solisti: Tommi Hakala, baritoni
johtaa: Teemu Hämäläinen

avausteos vielä avoin

Gustav Mahler: Rückert -lieder (Kamariversio 14 muusikolle)

-väliaika-

Väinö Raitio: Sinikellon kehtolaulu

Richard Wagner: Siegfried-idylli (ensiesitysversio 13 muusikolle)

Lehmuksen tuoksua -konsertin keskeisenä teoskaksikkona ovat Gustav Mahlerin laulusarja Rückert-Lieder sekä Richard Wagnerin Siegfried-idylli.

Richard Wagnerin tuotannossa Siegfried-idylli on poikkeuksellinen teos. Sen olemus on hyvin intiimi ja henkilökohtainen. Säveltäjä kirjoitti teoksen vaimolleen Cosimalle syntymäpäivälahjaksi heidän poikansa syntymän jälkeen. Wagnerin yksityiselämä sisälsi lukuisia myrskyisiä käänteitä, mutta Cosiman ja heidän yhteisten lasten myötä säveltäjän elämä tasoittui. Joulupäivän aamuna 1870 säveltäjä oli pyytänyt kotinsa portaille joukon muusikoita Zürichin Tonhalle-orkesterista. Heidän esittämäänsä Siegfried-idylliin puoliso Cosima heräsi, ja samalla teos sai ensiesityksenä. Tässä konsertissa kuullaankin teos vastaavalla ensiesityskokoonpanolla esitettynä.

Gustav Mahler tunnetaan säveltäjänä erityisesti jättimäisistä sinfonioistaan. Sekä niiden pitkät kestot että usein jättimäiset kokoonpanot kuvastavat säveltäjän halua sisällyttää sinfonioihin ”koko maailma”. Säveltäjäpersoonan toinen puoli näkyy esimerkiksi laulutuotannossa. Vaikka orkesterilauluista monet on sävelletty sinfoniaorkesterille, eivät niiden kokoonpanot ole aina sinfonioiden veroisia. Orkesterilaulujen tekstuuri onkin usein herkempää ja ohuempaa kuin sinfonioissa. Mahlerin teoksia, erityisesti lauluja, onkin sovitettu Arnold Schönbergistä lähtien usein pienemmille kokoonpanoille. Tämän konsertin Rückert-laulujen sovituksista vastaa kapellimestari Teemu Hämäläinen.

Rückert-laulut ovat saaneet nimensä tekstien kirjoittajan runoilija Friedrich Rückertin mukaan. Laulujen teksteissä yhdistyvät viehkeä kauneus ja toisaalta yöllisen syvälliset mietteet.

Esityksessä on väliaika.

Tuotanto: Kangasala-talo

Liput

Naulakkopalvelumaksu 2 €

Liput Kangasala-talolta
Peruslippu 35 €
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet 33 €

Liput Lippu.fi
Peruslippu 35 €
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet 33 €

+ tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus www.lippu.fi)

Ryhmäliput

Vähintään 10 hengelle 32 €

Ryhmäliput Kangasala-talon myyntipalvelusta p. 0400 304 530, myyntipalvelu@kangasala-talo.fi

Ravintolan palvelut

Tule virittäytymään illan tunnelmaan jo ennakkoon! Ravintolapalvelut avautuvat tuntia ennen konserttia.

Tutustu Kulttuuriravintola Jalmarin palveluihin ›

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talossa sijaitseva taidemuseo on avoinna konsertin alkuun saakka.

Tutustu näyttelyihin ›

Saapuminen

Kangasala-talo sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella ja meille saavut helposti myös bussilla, pyörällä tai kävellen! Lue lisää saapumisesta ja pysäköinnistä täältä ›

Tapahtuman ajankohta:

2024-04-11 19:00:00 – 2024-04-11 19:00:00

Lisätietoja:

Tommi Hakala ja Sinfonietta Fortis

Verkkosivut

Päivämäärä

11.04.2024

Kellonaika

19:00

Tapahtumapaikka

Kangasala-talo

Osoite

Kuohunharjuntie 6,
Avaa kuva suurennettuna