Vastuullisuus

Vastuullinen loma Kangasalla

Visit Kangasala on sitoutunut edistämään vastuullista matkailua alueellaan. Koostimme artikkelin, josta voit poimia vastuullisia ja kestäviä valintoja lomallesi Kangasalla.

Vastuullisessa matkailussa sekä matkailijan että matkailukohteen tekemillä valinnoilla on positiivisia vaikutuksia alueen ympäristöön, paikalliseen kulttuuriin ja talouteen. Luonnossa liikkuessaan matkailija voi huomioida oman toimintansa vaikutuksen ympäristölle ja ruokaillessaan suosia paikallisia raaka-aineita käyttäviä ravintoloita. Ostoksilla voi valita paikallisen tuotteen tai palvelun ja huomioi kuluttamiensa tuotteiden valmistuksesta syntyvät ympäristövaikutukset.

Vastuullisuuteen liittyy myös esteettömyys ja erilaisten kävijöiden tarpeiden huomioiminen. Lue täältä artikkeli Kangasalan esteettömistä kohteista.

Kangasalla toimii jo nyt monia vastuullisesti toimivia matkailukohteita ja -yrityksiä. Myös Kangasalan kaupungin tavoitteena on edistää kestävää kasvua ja hiilineutraaliutta.

Jos haluat ehdottaa tuotetta tai palvelua listalle, olethan yhteydessä toimisto@visitkangasala.fi

Julkisilla perille asti

Kannustamme saapumaan Kangasalle bussilla, sillä se on vaivatonta moneen kohteeseen. Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssen linjat kulkevat Kangasalan Lentolaan, keskustaan ja Mobilian alueelle, jossa sijaitsevat Auton ja tien museo Mobilian lisäksi Sääksi- ja Luontokeskus Pohtiolampi, Kangasalan Kesäteatteriin. Keskustan kohteet ja palvelut ovat myös helposti saavutettavissa julkisia käyttäen.

Luontoretki Kirkkoharjulle on helppo aloittaa bussilla saapuen. Keskustan tuntumassa sijaitsevalla harjulla kohoaa yksi Kangasalan maamerkeistä, Kirkkoharjun näkötorni sekä laadukkaista leivonnaisistaan tunnettu Kirkkoharjun kahvila. Harjuluonnossa liikutaan patikoiden, lenkkeillen, pyöräillen ja ratsastaen sekä talvisin hiihtäen hyväkuntoisia luontoreittejä. Sorolan ulkoilu- ja virkistysalueelle pääsee bussipysäkiltä Kirkkoharjun reittejä pitkin.

Keskustan bussiyhteyksien äärellä sijaitsee myös noin 10 kilometrin mittainen Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku sekä Ranta-Koiviston laavu. Samoin Mobilian vierestä lähtevälle Keisarinharjun luontopolulle pääsee kätevästi julkisia käyttäen.

Vastuulliset kohteet ja tapahtumat

Kestävä käyntikohde tai tapahtuma kiinnittää huomiota energiankulutukseensa sekä pyrkii jätteen vähentämiseen. Kohteen tai tapahtuman saavutettavuus ja esteettömyys ovat myös osa vastuullisuutta.

Kangasala-talo

Monipuolisesta ohjelmistostaan tunnettu Kangasala-talo järjestää konsertteja, musikaaleja, teatteria, stand-upia, uutuuselokuvia sekä taidenäyttelyitä. Kangasala-talo tarjoaa monimuotoisia aineettomia elämyksiä ja hyvinvointia niin paikan päällä kuin verkossa. Kangasala-talossa toimii myös Kimmo Pyykkö -taidemuseo, elokuvateatteri K-Kino ja Kulttuuriravintola Jalmari, jotka kaikki ovat sitoutuneet vastuullisuuteen.

Kangasala-talolle on myönnetty Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatti ympäristöasioiden hoitamisesta ja kehittämisestä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän mukaisesti. Kangasala-talolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Vuonna 2015 yleisölle avattu talo on energiatehokas ja toimittajien sekä yhteistyökumppaneiden valinnassa painottuvat vastuulliset vaihtoehdot.

Kangasala-talo sijaitsee Kangasalan keskustassa, jonne on hyvät julkiset kulkuyhteydet, sekä helppoa ja turvallista saapua kävellen tai polkupyörällä. Kangasala-talo on täysin esteetön: kynnyksiä ei ole, hissit kulkevat kaikkiin kerroksiin ja ovet avautuvat automaattisesti. Kaikissa talon toiminnassa käy EU:n Vammaiskortti ja käytössä on myös Vessapassi.

Lue lisää Kangasala-talon vastuullisuudesta.

Auton ja tien museo Mobilia

Mobilia on auto- ja tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa läpi vuoden koko perheelle. Mobiliasssa on useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.

Auton ja tien museo Mobilia on sitoutunut hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteeseen. Mobilialla on käytössään Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä ja sillä on Sustainable Travel Finland -merkkiä. Mobilia muun muassa tuottaa itse uusiutuvaa energiaa aurinkopaneeliensa avulla ja kohde on esteetön. Mobilia on hyvin saavutettavissa julkisilla kulkuyhteyksillä: Nyssen päätepysäkki sijaitsee aivan Mobilian pääoven edessä.

Lue lisää Mobilian vastuullisuudesta.

Arboretum Frick

Arboretum Frick on puutarhojen ja kauneuden ystävän ykköskohde. Upeasta 3,2 hehtaarin puutarhasta löytyy 14 tunnelmaltaan ja lajistoltaan erilaista puistikkoa ja satoja kukkivia puita ja pensaita kuten alppiruusuja, atsaleoja, ruusuja ja pioneita. 

Arboretum Frickin puutarhan suunnittelu ja rakentaminen tapahtuvat aina olemassa olevan luonnon ehdoilla ja noin puolet kaikista istutettavista kasveista ovat itse siemenestä kasvatettuja. Puutarhassa lähes kaikki jäte käytetään uudelleen esimerkiksi kompostoinnin ja haketuksen avulla.

Lue lisää kohteesta.

Kangasalan kesäteatteri

Kangasalan Kesäteatteri sijaitsee kauniilla paikalla Längelmäveden rannalla. Kesäteatteri uudistettiin keväällä 2022 ja tarjoaa kesäisin monipuolista ohjelma. Katsomosta löytyy pyörätuolipaikkoja ja alueelta esteetön vessa.

Kesäteatteri on helposti saavutettava ja sinne pääsee ilman omaa autoa julkisia hyödyntäen. Tampereen seudun joukkoliikenteen Nysset kulkevat Kesäteatterille Tampereelta sekä Kangasalan keskustasta.

Lue lisää.

Vastuulliset ostokset

Käytettyjen tuotteiden tarjoaminen ja kierrätysmateriaalien käyttö ovat keinoja pienentää hiilijalanjälkeä. Kestävässä tuotantoketjussa huomioidaan tuotteen elinkaari alusta loppuun. Kiertotalouden suosiminen vähentää luonnon kuormitusta.

Kirpputorit

Kangasalla kestäviä ja vastuullisia kirppisostoksia voi tehdä keskustan alueella sekä Lentolan kauppakeskittymässä. Kangasalta löytyy SPR, Pirkanmaan kierrätyskeskus, ViaDia, Kangasalan lähetystori ja Pirkan kirpputorikeskus, joissa kaikissa voi tehdä löytöjä.

Tam-Silk

Tam-Silk on Kangasalla sijaitseva vaatevalmistaja, jonka kaikki tuotteet valmistetaan 100 % Suomessa, ja merinovillasilkkituotteet jopa täysin Kangasalla. Tehtaan yhteydessä on oma neulomo, jossa kymmenkunta pyöröneulekonetta valmistaa neulokset. Valmiit neulokset viimeistellään, leikataan, ommellaan ja tarkastetaan ennen pakkausta.

Tam-Silk vannoo korkean laadun, puhtaiden materiaalien, vastuullisen toimintatavan ja erittäin osaavan henkilökunnan nimeen. Tam-Silkin lisäksi yrityksen tunnettu tuotemerkki on Neulomo, joka on sulautettu Tam-Silkin alle.

Tam-Silkin tuotteita voi ostaa verkkokaupasta ja Kangasalan Lentolassa sijaitsevasta tehtaanmyymälästä. Tehtaamyymälästä voi löytää erikoiseriä ja II-laadun tuotteita erikoishinnoin. Myymälässä on saatavilla myös kaikki kauden uutuudet. Ryhmille järjestetään maksuttomia tehdaskierroksia, joilla kerrotaan tehtaan historiasta ja kotimaisesta vaatevalmistuksesta.

Lue lisää täältä.

Vastuullisia vaatteita ja koruja

Panther Kidswear on kangasalalainen lastenvaateyritys, joka tuotteillaan haluaa parantaa mukavuutta, käytännöllisyyttä, monikäyttöisyyttä ja pitkäikäisyyttä samalla huomioiden ympäristöasiat.

Wagtail Desing valmistaa uniikkeja korkkituotteita käsityönä Kangasalla. Korkki on kestävä materiaali, joka on täysin uusiutuva, kierrätettävä sekä biohajoava. Vastuullisuus ja ekologisuus ovat Wegtail desing tärkeitä arvoja.

Treeline Outdoors on vastuullinen ulkoilu varusteita- ja vaatteita myyvä yritys, jonka myymälä sijaitsee Kangasalla. Yrityksen arvoihin kuuluu kestävä kehitys, avoimuus ja laatu.

Paikallisia käsitöitä

Kädentaitajien kesäpuodista Lepokodilta voit ostaa paikallisten taiteilijoiden ja käsityölaisten tuotteita. Paikallisten kädentaitajien tuotteita on myynnissä myös Mobilian museokaupassa. Taitokeskus Kangasalan myymälästä löytyy käsityömateriaaleja ja -tarvikkeita omiin harrastuksiin sekä mm. uusia Kangasala-tuotteita.

Lähituotettuja kukkia

Honkasen Puutarhan kukat ovat kasvatettu lähituotantona. Puutarha käyttää kasvihuoneensa lämmittämiseen omassa hakevoimalassa poltettua puuta. Vain viherkasvit tuodaan kaikki ulkomailta; Hollannista, Saksasta ja Belgiasta.

Ali-Marttilan puutarha viljelee leikkoruusuja lähituotantona Kangasalla Laatutarha-ohjeiston mukaisesti. Kasvihuoneidensa lämmittämiseen he jakavat lämpölaitoksen Honkasen puutarhan kanssa. Ali-Marttilan ruusuja on myynnissä Honkasen puutarhalla ja mm. paikallisissa kukkakaupoissa.

http://honkasenpuutarha.fi/

Lähiruokaa

Lähiruoka ja pakkausjätteen vähentäminen tukevat kestävää kehitystä samoin kuin ruokahävikin pienentäminen. Ravintola-alalla myös tarjoaman kasvispitoisuus vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Tilalta ostettaessa ruoan matka tuottajalta kuluttajalle on aina mahdollisimman lyhyt, mikä vaikuttaa ruoan hiilijalanjälkeen sekä esimerkiksi pakkausjätteen määrään.

Heikin leipä

Heikin Leipä on pieni luomuleivonnaisia ja jauhotuotteita valmistava yritys Saarikylissä Haaviston luomutilalla. Suoramyynti­puodissa myydään mm. kuuluisaa ruisleipää, vehnäleipää sekä muita suolaisia ja makeita leivonnaisia. Puodista löytyy myös kattava valikoima oman tilan luomujauhoja ja -ryynejä. Ruisleivän maukkauden salaisuus ovat oman tilan luomujauhot sekä Suomen vanhin taikinajuuri. Puodin yhteydessä on kahvila, jossa vaihdetaan kuulumiset mainioiden korvapuustien ja sesonkikaudella vatruskoiden kera.

Vastuulliset ravintolat

Erityisesti kalaruoistaan tunnetussa Ravintola Paakarissa valmistetaan ruuat alusta loppuun itse ranskalaisen keittiön periaatteiden mukaisesti. Paakarista on saatavilla aina myös kasvisruokavaihtoehto.

Afganistanilaista ruokaa tarjoavasta Aryanasta saa monipuolisesti maistuvia kasvisvaihtoehtoja.

Vehoniemen Alamajan Kartanokahvilan, Vehoniemen Automuseon kahvion ja Kirkkoharjun kahvilan valikoimissa on aina jotain herkullista syötävää vegaaneille.

Osta tilalta

Kangasalla on useita maatiloja, joilta voi ostaa tuotteita mukaan. Aholaidan luomulammastilan tilapuodissa on myynnissä oman tilan sisustustaljoja, villalankoja ja muita villatuotteita sekä luomulampaan lihaa.  Tarkista aukioloajat yrityksen verkkosivuilta.

Karppila on lihakarjatila luonnonkauniin Raudanmaan kyläalueella Tohkalan kylässä.

Tilan tuotantosuuntana on emolehmiin perustuva naudanlihan tuotanto ja rotuna on iso ranskalainen charolais-rotu. Charolaisliha on vähärasvaista ja mureaa.

Rekolan biodynamisella tilalla peltoviljelyn, kotieläin- ja metsänhoidon, kauppapuutarhan, mansikanviljelyn lisäksi tilalla taimimyyntiä.

Kangasala lähiruokarengas REKO toimii Facebookissa. REKO tarjoaa mahdollisuuden ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta.