Kangasalan parhaat kuvauspaikat

Kangasala on täynnä uniikkeja paikkoja ja kauniita maisemia. Kokosimme yhteen valokuvaajien suosikit Kangasalta; ne kannattaa kokea joko kameran kanssa tai ilman. Ei tarvitse olla ammattikuvaaja saadakseen hyviä kuvia. Paras kamera on se, joka on aina mukana.

Maisemat ja auringonnousut

Kangasalan kansallismaisemat ovat kautta aikojen houkutelleet matkailijoita ja taiteilijoita paikkakunnalle rentoutumaan ja inspiroitumaan. Nykyään harjuilta näkötorneista avautuvat maisemat ovat erityisesti valokuvaajien suosiossa.

Haralanharjun näkötornin huipulta avautuu idyllinen näkymä yhdelle Suomen merkittävistä maisema-alueista. Se innoitti Sakari Topeliusta runoilemaan tunnetun Kesäpäivä Kangasalla -teoksensa.

Kirkkoharjun näkötornista tähyillään korkeiden mäntyjen välistä ja yli vanhan kivikirkon tornin kolmeen ilmansuuntaan.

Vehoniemenharjun näkötorni sijaitsee yli 130 metriä vedenpinnan yläpuolelta. Sieltä ihaillaan hämäläistä kulttuurimaisemaa Roineelle ja Längelmävedelle. 

Kauniita maisemia tarjoavat myös vesistöt. Veden pinnalla välkehtiviä valoilmiöitä vangitsemaan kannattaa suunnata Kaivannon kanavalle tai Vehoniemen rantaan. Pelisalmen sillat houkuttelevat valokuvaajia metsästävät kesän kauneinta auringonlaskua.

Kuvausvinkki: Inspiroidutko auringonnousuista?

Laita kello soimaan, pakkaa kamera ja aamukahvi mukaan sekä suuntaa näkötornille ja veden äärelle odottamaan aamun ensimmäisiä auringonsäteitä. Aamu-usva tekee maisemasta maagisen.

Idylliset maalaismiljööt ja kukkaloisto

Aitoa maalaismaisemaa löytyy Kangasalla esimerkiksi Saarikylistä, Liuksialasta tai Raikusta. Lähde kävelyretkelle kameran kanssa, niin onnistuneiden kuvien lisäksi saat rentoutuneen mielen.

Luonnonkierto tuo valokuviin vaihtelua: keskitalven pakkasmaisema on kuulas ja rauhallinen, kun taas kesäiltoina aurinko luo pehmeää valoa ympäristöön. Keväällä maisema hohtaa hennon vihreää ja ruskan aikaan lämpimiä murrettuja sävyjä. Myös loppusyksyn sumuinen aamu tai marraskuun harmaus näyttäytyy kiinnostavana kameran linssin läpi katsottuna.

Kuvausvinkki: Syvennä luontokokemustasi

Ota valokuva samasta paikasta kaikkina vuodenaikoina, niin huomaat luonnon kiertokulun luoman vaihtelun.

Arkkitehtuuria

Urbaania kauneutta etsivä suuntaa kameroineen keskustaan. Arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa on monta yksityiskohtaa ihailtavaksi. Betonirakennuksen pronssiseksi käsitelty pinta muuttuu sään mukaan ja talossa sijaitsevan Kimmo Pyykkö -taidemuseon paikalleen valettu portaikko on kuin veistos. Vuonna 2015 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen.

Toinen modernin arkkitehtuurin merkkiteos, ja samalla yksi koko Tampereen seudun rakennustaiteen helmistä Kangasalla, on arkkitehti Viljo Revellin vuonna 1960 suunnittelema Vatialan kappeli. Askeettisen rakennuksen paraabelinmuotoinen katto nousee esiin ympäröivästä mäntymetsästä.

Kuvausvinkki: Hehkuvat potretit

Kangasala-talon pihalla kuvataan onnistuneita muotokuvia. Ympäröivät rakennukset pehmentävät kirkkaan auringonpaisteen ja luovat kuvaan kauniin sävymaailman. Nappaa täällä selfie kesämuistoksi! 

Lintujen kuvaus

Pohtiolammen sääksi- ja luontokeskuksen kosteikossa pesii ja levähtää muuton aikana lukuisia vesi- ja rantalintulajeja. Niitä tarkkailemassa ja kuvaamassa vierailee vuosittain kymmeniätuhansia lintuharrastajia ympäri maailman. Lintutornista, vuokrattavilta kuvauspaikoilta sekä piilokojuista voi seurata sääksien saalistussyöksyjä lähietäisyydeltä.

Kirkkojärvi puolestaan on kansainvälisesti arvokasta kosteikko- ja linnustoalue aivan kaupungin keskustassa. Järveä kiertää luontopolku, jonka varrella on lintutorni sekä rakennettuja katselualueita.

Joutsenia voi Kangasalla kuvata Pelisalmella. Salmen yli kulkevilla silloilla valokuvaajat metsästävät myös kesän kauneinta auringonlaskua.

Muistathan aina kuvatessasi noudattaa luontokuvauksen eettisiä ohjeita ja välttää häiritsemästä lintuja.

Kuvausvinkki: Aikainen lintu madon nappaa

Vanha sananlasku sopii erinomaisesti lintukuvaukseen. Pohtiolampi palvelee lintuharrastajia tarjoamalla majoitusta, jolloin kuvauspaikalle ehtii aikaisin.